La comissió de control de l’actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha aprovat que els mitjans públics tractin la corrupció, ha demanat que difonguin el flamenc i ha condemnat l’agressió a professionals de la informació i el subsegüent atac a la delegació de TV3 a Lleida. A banda, ha sol·licitat la compareixença de la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, i els directors de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis, i Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, per informar sobre els reptes dels mitjans públics després de la covid-19. Els diputats també han demanat compareixença del president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher, per informar sobre l’activitat de l’ens el 2019.

D’entre les diverses propostes presentades, la comissió de control ha aprovat per unanimitat la proposta de resolució presentada per ERC sobre el tractament de la corrupció als mitjans de comunicació públics. Segons la diputada d’aquest grup, Raquel Sans, la proposta demana el dret de la ciutadania a una informació “veraç”, reivindica que “la ciutadania té dret a conèixer” els diferents casos de corrupció.

El diputat Martín Eusebio Barra, de Cs, ha lamentat la freqüència dels casos de corrupció a “l’anomenat oasi català”, i ha considerat que “més que seguir avançant en la lluita contra la corrupció, els mitjans catalans haurien de començar a caminar” en aquest sentit. Des del PSC, Beatriz Silva, ha demanat que s’apliquin els mateixos criteris per a tots els casos de corrupció “afectin a qui afectin”, i ha dit que han passat més de cinc anys des de la “confessió” de Jordi Pujol i des d’aleshores tots els mitjans menys TV3 han emès “detalls de com operava”.

Per part d’En Comú Podem, Marta Ribas ha lamentat que TV3 “no ha tractat en profunditat un dels temes més rellevants de la política catalana”, en concret, ha dit, el cas Pujol, “a qui van traient per TV3 però mai per parlar de corrupció” mentre que les explicacions que dona Sanchis són que no hi ha un programa “perquè el seu protagonista no vol parlar-ne”. Des de la CUP, la diputada Natàlia Sànchez ha defensat que no només s’ha de parlar de Pujol, sinó “de tot un sistema deliberat per aprofitar el recursos en benefici particular”, ja que no tot s’ha fet bé a l’hora d’informar sobre un “problema estructural” que ha patit Catalunya.

Per part del PP, Dani Serrano ha pronunciat només el seu suport a la proposta, mentre que Albert Pujol, de Junts per Catalunya ha considerat que també es corrupció “quan l’estat es proposa callar veus a base de bufetades” i ha desitjat que la mateixa resolució tingui una rèplica en forma de proposta als òrgans de govern de RTVE. “Votarem que si al punt: no a la corrupció”.

Més flamenc als mitjans

D’altra banda de Cs ha presentat una proposta de resolució per a declarar el flamenc com a Bé d’Interès Culturalamb l’objectiu que sigui substanciada a la comissió de la corporació. La diputada Blanca Navarro ha reivindicat que el flamenc té molta història a Catalunya, de la mà de representants com Carmen Amaya, Montse Cortés, Duquende i Miguel Poveda i que ara es veu “amenaçat” per la covid-19: “Demanem que els mitjans de comunicació públics de Catalunya promoguin la difusió de la història del flamenc”, i que es visibilitzi entre el públic local, ha dit.

Amb esmenes presentades per Junts per Catalunya i ERC, la proposta ha estat aprovada per unanimitat. Tanmateix, la diputada republicana Jenn Díaz ha recordat que “l’enemic del flamenc a Catalunya va ser el franquisme”, que el va usar com a símbol d’identitat espanyola contra la cultura que es feia a Catalunya, i ometre això a l’exposició de motius “diu molt” del context en el qual vol emmarcar la proposta Cs. A més, Díaz ha acusat Cs d’usar aquesta expressió cultural per “confrontar i dividir”, i ha votat a favor de la resolució sense acotar-ho al flamenc, sinó “a tota la cultura en viu”. Igualment, Francesc Ten, de Junts per Catalunya, ha acusar Cs d’una “intenció massa clara” que no fa bé al flamenc.

Per part del PSC, Beatriz Silva ha incidit en la necessitat que els mitjans promoguin aquesta cultura i també que s’hi vegin reflectides noves autores; Marta Ribas, d’En Comú Podem, ha defensat que el flamenc forma part de la cultura catalana, i Natàlia Sànchez, des de la CUP ha coincidit en què Cs fa “un flac favor” al flamenc en “voler-lo politizar” tot oblidant que TV3 ha estat un dels principals mitjans públics en difondre la seva història i la de la comunitat gitana, tot i que ha manifestat el seu acord amb la proposta. Daniel Serrano, del PP, ha manifestat el seu suport a la proposta.

Agressió a Lleida

Presentada per Cs, la comissió ha aprovat amb 10 vots a favor i l’abstenció de Junts per Catalunya i ERC, la seva condemna a l’agressió a professionals de la informació i el subsegüent atac violent a la delegació de TV3 a Lleida i a la seu de la televisió Segre el passat 8 de juny amb pintades sobre la sentència condemnatòria al raper Pablo Hasél. El diputat Nacho Martín Blanco ha considerat que són “absolutament inacceptables” aquesta mena d’actituds i ha convidat els grups a sumar-se a la proposta.

Amb esmenes presentades a la resolució, Ruben Wagnsberg, des d’ERC, ha lamentat que no hagin considerat “res similar en manifestacions unionistes”, i ha acusat Cs de fer una proposta per criminalitzar una persona en concret. També amb esmenes des de Junts per Catalunya, Francesc de Dalmases, ha remarcat la seva “sorpresa” que Cs no presenti aquestes mocions en altres casos: “Violència són els manifestants feixistes l’octubre del 2017 atacant Catalunya Ràdio”, i ha dit que el seu grup sempre defensarà la llibertat, però no assenyalant.

Per a David Pérez, del PSC, el motiu per donar suport a aquesta proposta és que “es condemna l’agressió a un periodista”, i ha afegit que, “de la mateixa manera que quan es va fer l’atac a Catalunya Ràdio, ningú va dir que allò era un assenyalament als feixistes”. Per a Marta Ribas, d’En Comú Podem, tota la violència és condemnable, si bé ha subratllat que se sentirien més còmodes expressant aquesta condemna “en termes genèrics”. Per la seva banda, Serrano, del PP, hi ha donat el seu suport.