Josep Rull i Josep Carles Rius segellen la col·laboració institucional [foto: Lali Puig Farré / Parlament].

El Parlament i el Consell de la Informació de Catalunya han signat un conveni de col·laboració per tal de “protegir el bon exercici del dret a la informació dins l’àmbit parlamentari”, i com a resposta a la seva preocupació per “la proliferació de campanyes de desinformació i la difusió de continguts falsos al marge dels principis de l’ètica de la professió periodística”.

El conveni ha estat segellat aquest dimarts pel president de la cambra, Josep Rull i Andreu, i el president del CIC, Josep Carles Rius i Baró. La seva durada és de dos anys prorrogable dos més.

Aquest conveni està vinculat a les noves normes d’acreditació i accés dels mitjans de comunicació al Parlament que la Mesa va aprovar la setmana passada, una actualització que havia estat treballades els darrers mesos amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Col·lectiu Ciutadella i el Grup de Periodistes Ramon Barnils.

El CIC elaborarà informes consultius

Les noves normes regulen criteris d’acreditació que es dona a periodistes, fotògrafs i equips de rodatge que “treballen per a mitjans de comunicació de bona fide [de bona fe] i compromesos amb els principis ètics de la professió periodística i amb el Codi Deontològic”.

El text indica que els mitjans “han d’estar constituïts com a empresa informativa, amb independència editorial i finançament transparent, i han de tenir codi d’identificació fiscal, seu social, equip directiu, redacció, administració i dades corporatives de contacte”.

La concessió i la gestió de les acreditacions correspon al departament de comunicació. En cas de dubte, però, pot sol·licitar un informe previ al CIC que s’elevarà a la Mesa perquè prengui una decisió definitiva.

Rull: “La desinformació obre la porta a escampar dubtes sobre la legitimitat dels governs, les institucions i les administracions”

La signatura del conveni “ens fa sentir especialment orgullosos, pel seu caràcter pioner i perquè és un nou exemple del compromís amb la transparència, amb la llibertat de premsa, amb el dret a la informació i amb el funcionament democràtic d’aquesta cambra”, ha apuntat Josep Rull. Segons ha dit, es tracta d’una eina amb la qual es dota el Parlament per “lluitar contra la desinformació i les notícies falses”.

El president del Parlament ha advertit que la desinformació “obre la porta a escampar dubtes sobre la legitimitat dels governs, les institucions i les administracions, i crea desafecció i desconfiança cap a la política, silencia i invisibilitza opcions contràries, deshumanitza els ciutadans i porta a una extrema polarització social que bloqueja el diàleg plural i racional”. Això, ha remarcat, fa “trontollar les bases de la democràcia, que depèn d’un espai públic informat i plural”.

Així doncs, Rull s’ha felicitat per l’aprovació de les normes d’acreditació, que han comptat amb l’assessorament d’institucions i col·lectius representatius dels mitjans de comunicació i de la comunicació institucional, i també pel conveni, que s’ha signat amb un “organisme de referència” com és el CIC.

Rulli i Rius han firmat el conveni [foto: Lali Puig Farré / Parlament].

Rius: “Sense ètica no hi ha democràcia ni periodisme”

“Avui és un dia molt important per a la professió periodística i per a la qualitat democràtica”, perquè es “renova el compromís” amb els periodistes que van impulsar el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Consell de la Informació i el Codi Deontològic de la professió, ha ressaltat Josep Carles Rius. Tot i defensar que l’autoregulació és la “millor forma” de regulació que té el sector, ha advertit que “també necessita el reconeixement de la societat”, com el que representa el conveni amb el Parlament.

El president del CIC també ha destacat que la signatura del conveni és un “pas conjunt entre parlamentaris i periodistes des de papers diferents, però compartint per damunt de tot el compromís amb la democràcia”, la defensa de la qual, ha subratllat, necessita que es creïn “espais de confiança i seguretat”.

En aquest sentit, Rius ha defensat que “cal reivindicar” aquests espais i el bon periodisme, i denunciar quan la professió s’utilitza “per a interessos espuris” mentre hi ha professionals que “es juguen la vida arreu del món”. Per això, ha afegit, “cal plantar cara i actuar” i aïllar el bon periodisme del que és “soroll, propaganda i manipulació”. “Cal ètica, perquè sense ètica no hi ha democràcia ni periodisme”, ha reblat.

A l’acte de signatura del conveni han assistit la vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans; els secretaris de la mesa, Glòria Freixa, Juli Fernàndez, Rosa Maria Ibarra i Judit Alcalá; la portaveu del grup de Junts, Mònica Sales; la vicepresidenta de la comissió d’Afers Institucionals, Gisela Navarro; el degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros; el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió del Govern, Carles Escolà; el director general de Mitjans de Comunicació, Marc Melillas; la presidenta del Col·lectiu Ciutadella, Sara González; el vicepresident del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Arnau Lleonart, i el secretari general del CIC, Josep Rovirosa, entre d’altres.

El CIC arriba a les 1.000 queixes rebudes
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram