Aquest dijous, el Parlament i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han commemorat amb un acte institucional el 30è aniversari de l’aprovació de la llei que va crear l’aleshores Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, aprovada el 18 de maig del 1983.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha destacat que la CCMA ha estat “un factor de construcció social i nacional, i no pas des de la segregació, sinó des de la voluntat de servir el nostre país en la seva diversitat”.

A més, De Gispert ha remarcat el “caràcter pioner” de l’ens i el paper “decisiu” que ha tingut la història col·lectiva i l’autogovern, i s’ha referit especialment al “paper de primer ordre” en la normalització lingüística.

Per la seva part, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha expressat el “compromís total” del Govern amb la ràdio i la televisió públiques, tot i un context “molt complicat”. “Ni TV3 ni Catalunya Ràdio deixaran d’existir, i farem tot el que estigui al nostre abast perquè puguin continuar fent el paper que fan i amb tota la intensitat que requereix”, ha subratllat.

Finalment, Homs ha manifestat que la Corporació és un exemple que “pot donar llum a enfocar el gran procés col·lectiu que tenim entre mans com a país”.

Nou full de ruta

El president de la CCMA, Brauli Duart, ha destacat la creació de TV3 i Catalunya Ràdio com “una de les fites més importants” per a la reconstrucció nacional i la recuperació lingüística i cultural. A més, ha afirmat que els protagonistes d’aquests assoliments han estat els treballadors i els directius, però sobretot els ciutadans que li “han fet costat”.

Amb tot, Duart ha advertit que ara cal un “nou full de ruta” davant els canvis estructurals del sector, i ha explicat que el nou contracte programa (aprovat dimecres per l’ens i lliurat aquest mateix dijous al Govern), el qual preveu la unificació de la gestió dels mitjans que integren la Corporació, ha de servir “per no deixar de ser referents”.

Entre d’altres, han assistit a l’acte els actuals membres del consell de govern de la corporació, encapçalats per Duart; anteriors responsables al capdavant de l’ens, com Enric Marín, Ramon Mateu, Vicenç Villatoro, Joan Granados i Pere Cuxart; els actuals directors de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, Eugeni Sallent i Fèlix Riera, i antecessors en aquests càrrecs, com Enric Canals, Jaume Ferrús i Joan Oliver, d’una banda, i Jordi Daroca i Joan Maria Claveguera, de l’altra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram