El ple del Parlament va aprovar divendres per unanimitat una proposta de resolució presentada per la CUP en què s’insta el Govern de la Generalitat a activar els “mecanismes necessaris” perquè s’apliqui la modificació de les lleis de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, la qual cosa permetria rellevar els seus membres, tots amb el mandat caducat.

La proposta aprovada persegueix, diu el text, renovar el consell de govern de la CCMA; convocar els concursos públics per escollir les noves direccions dels mitjans, i respectar la representació paritària de dones i homes entre els membres del consell de govern i la resta d’òrgans.

En un segon punt, el Parlament insta el Govern a “garantir la desgovernalització dels òrgans de govern i direcció dels mitjans públics de Catalunya”.

Pendent d’aplicar des de novembre de 2019

La modificació de les lleis de la CCMA i el CAC va ser aprovada per unanimitat al Parlament l’octubre de 2019 i va entrar en vigor el novembre de 2019. Des d’aleshores, els comitès d’empresa i els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio han reclamat en diverses ocasions que es desplegui la nova normativa (la darrera, fa uns dies).

El fet és que són els grups parlamentaris els que han d’activar i aprovar la renovació de la CCMA i el CAC. Cada candidatura ha de ser proposada per un mínim de tres grups, i per ser escollida ha de comptar amb el vot favorable de dos terços de la cambra.