Josep Riera, Gemma Ribas, Lluís Noguera, Carme Figueras, Àngels Ponsa, Rosa Romà i Lluís Garriga (foto: Sergio Ramo Ladevesa / Parlament).

El ple del Parlament ha elegit el nou consell de govern i la presidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. En una primera votació, s’ha designat els set nous membres: Rosa Romà, fins ara degana del Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya; Carme Figueras, fins fa poc consellera del CAC; Lluís Garriga, conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local; Lluís Noguera, director del CaixaForum; Àngels Ponsa, fins el passat maig consellera de Cultura; Gemma Ribas, cap de comunicació del Barcelona Supercomputing Center, i Josep Riera, diputat de JxCat i periodista.

En una segona votació, la cambra ha escollit Rosa Romà com a nova presidenta de la CCMA. En ambdós casos, han votat favorablement Esquerra, Junts per Catalunya i PSC, els tres grups que van acordar la renovació dels òrgans de govern de la CCMA i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, entre d’altres. La resta de partits hi ha votat en contra amb diferents arguments.

Els nous membres han seguit el debat i la votació des de la llotja de convidats del saló de sessions, excepte Riera, que ho ha fet des del seu escó a l’hemicicle. Amb tot, no ha participat en la votació per evitar un conflicte d’interessos.

La designació també ha estat seguida des de la llotja per dos membres del consell de govern de la CCMA sortitn, la vicepresidenta i presidenta en funcions Núria Llorach i el conseller Antoni Pemán.

Renovació demorada

La renovació del consell de govern de la Corporació arriba amb més dos anys de retard: el Parlament va aprovar per unanimitat la modificació de la Llei de la CCMA l’octubre de 2019, i va entrar en vigor al mes següent.

Amb la nova normativa, els membres de la CCMA han de ser proposats per un mínim de tres grups parlamentaris (abans no es determinava) i han de ser elegits amb els vots favorables de dos terços de la cambra (anteriorment podien ser-ho per majoria absoluta en segona volta).

A més, el nombre de membres de la Corporació passa de sis a set. Actualment, a l’òrgan de govern només n’hi quedaven quatre, tots des de fa anys amb el mandat caducat: Núria Llorach, Rita Marzoa, Antoni Pemán i Armand Querol.

Romà aposta per “refundar” la CCMA i convertir-la en una “corporació de continguts”