El PEN Català presenta aquest dimarts el periodista hondureny Milthon Robles, nou resident del programa Escriptor acollit. L’acte tindrà lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a les 18.30 h, en el marc de l’activitat Periodisme i compromís. El preu d’informar a Amèrica Llatina, en què Robles conversarà amb el periodista Francesc Ràfols.

Milthon Robles és el vuitè acollit en el programa que el PEN Català coordina a Barcelona amb el suport de l’Ajuntament, el qual empara un escriptor o periodista amenaçat, perseguit o amb risc de ser empresonat al seu país com a conseqüència de la seva tasca.

Els reportatges de Robles s’han centrat en la corrupció, la malversació de fons públics, l’explotació de recursos naturals i l’explotació sexual de dones i nens, cosa l’ha fet ser objecte de múltiples amenaces i intimidacions, tant per part de les autoritats governamentals com del crim organitzat.

A finals de 2015, els atacs van augmentar considerablement: va patir un intent d’atropellament, va ser tirotejat des d’un vehicle en marxa, i, el setembre de 2016, va ser segrestat durant més de quatre hores durant les quals va ser apallissat, amb l’avís que deixés d’investigar.

Tres mesos després, gràcies al suport de Reporters sense Fronteres, Freedom House i el PEN Internacional. Robles va poder fugir d’Hondures i va refugiar-se a Espanya. Des de l’exili, Robles ha continuat actiu amb el seu periodisme d’investigació, per la qual cosa continua rebent amenaces.

Anteriorment, el PEN Català ha acollit el poeta, novel·lista i periodista d’origen algerià Salem Zenia (2007-2009); l’escriptora de Zimbabwe Rhodah Mashavave (2009-2011); la periodista tunisiana Sihem Bensedrine (2010-2011); el poeta palestí Bàssem an-Nabrís (2010-2012); el periodista i blogger egipci Amir Ali (2013- 2014); l’escriptor sirià Ugar (2015), i l’escriptor georgià Irakli Kakabadze (2016-2017).