Guanyadors dels 9ens Premis Carles Rahola (foto: Eddy Kelele).

L’Auditori de Girona va acollir aquest dijous al vespre el lliurament de la novena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, atorgats per la demarcació gironina del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona.

Enguany, el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita ha estat per a Miquel Torns, Pau Lanao i Carme Vinyoles pels reportatges Moments estel·lars de la Costa Brava, publicats a El Punt Avui, dels quals el jurat n’ha valorat la recerca històrica, el fons documental gràfic i el fet d’estar explicats d’una manera “propera i entenedora”.

Per la seva part, el Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio se l’han endut Albert Requena i Josep Plazas pel programa Els altres nous catalans. Històries d’integració i convivència a Girona, emès a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. El veredicte en destaca “la seva funció de normalització i visualització de situacions personals, l’esforç per abastar tots els àmbits socials i la seva coherència narrativa i bona utilització dels recursos radiofònics”.

En la modalitat de televisió s’ha distingit Joan Roura pel documental Eugeni Gurnés, sumari obert, emès per TV Girona. El jurat ressalta que el treball està plantejat des de la reconciliació, fruit d’una “bona” recerca audiovisual i històrica, que es tradueix en un “document coral que fa avançar la narració i atrapa l’interès de l’espectador”, i a més “complementa la tasca de la família per recuperar la memòria de l’avi”.

Quant al premi a la millor informació digital, enguany ha estat per a Oriol Puig, Ignacio García, Miquel Cornellà, Jordi Carreras i Pau Esparch pel reportatge El fenomen dels pisos turístics a Girona, publicat a l’edició digital del Diari de Girona. El veredicte en destaca “l’interès social, en benefici de la comunitat, que facilita eines per fer estudis posteriors en la mateixa ciutat o en d’altres i que està explicat d’una manera gràfica molt atractiva i didàctica”.

Finalment, el premi a la millor fotografia publicada ha distingit Jordi Ribot Puntí per Estira i arronsa, publicada a Diari de Girona. El jurat n’ha ressaltat “el sentit més genuí de la fotografia documental, en un moment històric i que serà recordat, com sempre, amb una imatge, que és com es construeix la memòria humana”.

En aquesta edició hi ha hagut dos guardons que han quedat deserts: el premi al millor projecte sobre comunicació periodística, que enguany no ha rebut cap proposta, i el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional, per decisió del jurat.

Els novens Premis Carles Rahola de Comunicació Local han rebut 107 treballs de 137 autors (l’any passat van ser 94 treballs de 146). Tots els guardons estan dotats amb 1.000 euros, a excepció del millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros.

L’acte de lliurament, conduït per Ester Bertran, va comptar amb una àmlia representació del món periodístic, institucional i cultural gironí.

El jurat estava format per Guillem Terribas (president), llibreter i comunicador; Joan Ventura, president de la junta de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Samuel Aranda, fotoperiodista; Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes; Mariola Dinarès, periodista, emprenedora digital i social media manager; Maria Sánchez, periodista; Maria Roura, tècnica de comunicació de la Diputació de Girona, i Ramon Girona (secretari), coordinador del grau de Comunicació Cultural de la Universitat de Girona.