El PP ha proposat al Congrés la candidatura de José Antonio Sánchez, actual director general de Telemadrid, com a nou president de RTVE en substitució del dimitit Leopoldo González-Echenique. Ara, ha de passar el tràmit de rebre el vistiplau de la comissió consultiva de nomenaments i, posteriorment, ser aprovat pel Congrés.

Si en primera volta no rep el suport de dos terços dels diputats, en segona votació podria ser nomenat per majoria absoluta, de manera que només necessitaria els vots del PP. Aquest mecanisme va ser introduït via decret l’abril de 2012 precisament per acabar escollint Echenique sense entrebancs, després d’un any sense president executiu de RTVE per la sortida d’Alberto Oliart i la manca d’acord amb l’oposició per trobar-li un substitut.

A banda del PP, també UPyD ha presentat una candidatura per presidir la corporació: es tracta de Francisco Javier Montemayor, exdirector de programes de TVE. Per la seva part, el PSOE, que s’oposa al nomenament de Sánchez, com a protesta davant la falta de consens ha optat per no presentar cap nom.

El que encara no farà el Congrés és renovar els quatre membres del consell d’administració de RTVE que tenen caducat el mandat des de principis de 2013: Andrés Martín i Rosario López (proposats pel PP), Miguel Ángel Sacaluga (PSOE) i Teresa Aranguren (IU).

Un currículum envoltat de polèmica

José Antonio Sánchez va ser director general de RTVE entre juliol de 2002 i abril de 2004, amb una polèmica gestió: el PSOE va registrar una proposició no de llei demanant la seva destitució per garantir el dret a la informació. Entre les crítiques rebudes, destaquen les cobertures dels atemptats de l’11-M, les manifestacions contra la guerra de l’Iraq o de l’accident del Prestige.

Després va ser directiu a Telefónica, fins que Esperanza Aguirre el va recuperar el 2011 per dirigir Telemadrid, on va executar un ERO per a 861 dels 1.170 treballadors que la justícia va declarar improcedent. Després dels acomiadaments, CCOO va denunciar Sánchez per concedir a dit els serveis de producció i realització a Telefónica, motiu pel qual va ser imputat per cinc delictes: contra els drets dels treballadors, prevaricació, tràfic d’influències, malversació de fons púbics i delicte societari.

A banda, el futur president de RTVE hauria cobrat més d’un milió de pessetes els anys 90 de la comptabilitat B del PP, segons figurava en els papers de l’extresorer Luis Bárcenas, tal com recorda eldiario.es.

Per al portaveu popular en la comissió de control de RTVE, Ramón Moreno, Sánchez és “una persona compromesa amb el servei públic, que apostarà pels criteris de pluralitat, independència i objectivitat”. A banda, destaca que en la seva anterior etapa a la Corporació “va “realitzar un gran treball, que va deixar TVE com a líder d’audiència”. 

En canvi, per al portaveu del PSOE a la comissió de control, Juan Luis Gordo, la candidatura de José Antonio Sánchez és una “autèntica provocació”, i acusa els populars de voler traslladar a TVE “l’esperit” de Telemadrid, el de “la manipulació de la televisió en benefici propi i la falta de professionalitat”.