Organitzacions d’espectadors i usuaris han reclamat insistentment la creació d’un òrgan regulador equivalent al CAC però d’àmbit estatal. El Govern espanyol va posar en marxa la creació del Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA) durant l’anterior legislatura, malgrat l’oposició del PP. Els populars, abans d’arribar al poder, advertien que l’ens seria un òrgan censor que amenaçava la llibertat dels mitjans, les mateixes raons que amb menor vehemència utilitzaven la majoria de televisions privades.

Ara, un cop el PP ha arribat al Govern, paralitzarà la creació del CEMA, prevista en la Llei General de Comunicació Audiovisual, però l’argumentari s’ha tornat econòmic. Segons va explicar divendres la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, la no creació del Consell suposaria un estalvi de set milions d’euros que pot ser “absolut i total” dins la “reforma integral” dels organismes reguladors que planeja el Govern amb l’objectiu que siguin “més austers, neutrals i eficaços”.

Per dur a terme les tasques del CEMA, la vicepresidenta va manifestar que “probablement” un altre organisme regulador “pot dur a terme la mateixa tasca, amb la mateixa eficàcia i sense suposar un increment de cost”. És a dir, la Comissió Nacional de les Telecomunicacions (CMT), que ja espera assumir-ne les funcions.