La comissió de Cultura de les Corts valencianes ha rebutjat una proposició no de llei per declarar Bé d’Interès Cultural el patrimoni audiovisual i documental de Radiotelevisió Valenciana per tal de garantir-ne la seva conservació i futura preservació. La proposta, presentada pel PSPV, comptava amb el suport de Compromís i EUPV, i ha topat amb el rebuig del PP.

Els populars han justificat el seu posicionament amb l’argument que “no fa falta” la declaració de BIC, perquè la llei d’arxius i la de patrimoni cultural ja els protegeixen perfectament, segons la diputada Maite Parra. A més, ha avançat que la Conselleria de Cultura preveu que l’arxiu sigui dipositat a la Filmoteca de l’Institut Valencià de l’Audiovisual i la Cinematografia (IVAC), mentre que dels documents administratius se’n faria càrrec l’Arxiu Històric.

El diputat socialista Juan Soto ha assegurat que era una “obligació” protegir aquest patrimoni format per 250.000 cintes de vídeo i 1.300 d’àudio dels darrers 25 anys que, segons ha advertit, podria perdre’s si no es protegeix adequadament.

A més, Soto ha recordat que el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana i l’Associació Ciutadania i Comunicació (Acicom) també havien demanat la declaració de Bé d’Interès Cultural, la qual comptava amb els informes favorables del Consell Valencià de Cultura i de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles.