El Partit Popular ha registrat al Congrés una proposició no de llei per “combatre” les anomenades fake news. L’objectiu de la iniciativa és “garantir la veracitat de les informacions que circulen a la xarxa i evitar ingerències estrangeres que puguin posar en perill l’estabilitat institucional”, segons va defensar dimarts en la presentació el seu portaveu, Rafael Hernando.

La proposició planteja implementar un mètode per determinar la veracitat de les informacions que circulen a la xarxa, identificar les notícies falses i marcar-les amb un segell. Per fer-ho possible es vol comptar amb la col·laboració de proveïdors d’internet, mitjans de comunicació, institucions públiques, usuaris i associacions.

El PP també aposta per impulsar “sistemes de vigilància, monitorització, mitigació i resposta” davant les suposades accions externes de desinformació. Aquí entraria en joc la creació del Centre d’Operacions de Seguretat de l’Administració General de l’Estat.

Guerres híbrides

La iniciativa també insta a promoure la col·laboració internacional en els organismes on Espanya participa, amb mesures dirigides a aturar especialment les ingerències en processos electorals. En aquest sentit, es persegueix que la qüestió s’inclogui en “l’agenda de prioritats” de la Unió Europea.

Segons Rafael Hernando, les “ingerències estrangeres” en afers interns dels països són “guerres híbrides” que busquen “desestabilitzar” la situació política. “En una guerra, el primer que es falseja és la veritat”, advertia el portaveu popular. Com a exemples va citar les eleccions a França i els Estats Units, la votació del Brexit, i el referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya.