El jurat del Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació ha fet públics els guanyadors de la sisena edició. En la categoria d’àmbit nacional s’ha guardonat els periodistes Adrià Soldevila, Sergi Escudero, Sique Rodríguez per la investigació sobre el BarçaGate, emesa el 17 de febrer a la secció La llotja del programa Què t’hi jugues! de SER Catalunya.

El treball va destapar els negocis del FC Barcelona amb l’empresa I3 Ventures per crear estats d’opinió favorables a la junta directiva i difamar opositors i jugadors. El cas va tenir ressò internacional i actualment està sent investigat per la justícia.

És el primer cop que el Premi Ramon Barnils guardona una investigació d’un mitjà radiofònic, i també que distingeix un treball de periodisme esportiu.

Per la seva part, en la categoria per a mitjans locals i comarcals s’ha premiat Rafa Marrasé per la investigació “Si visqués al Camp de Tarragona estaria molt preocupat, no es podia dir que no hi havia núvol tòxic tal com es van fer els mesuraments”: Iqoxe, la contaminació que es va esvair en una nit, publicada el 30 de gener al digital Porta Enrere.

L’article es va publicar arran de l’explosió a l’empresa Iqoxe, l’accident més greu en la història de la indústria química de Tarragona, i analitza com es va obviar la perillositat del gas alliberat quan no se’n tenien dades ni recursos per a fer-ho.

És el segon cop que Marrasé és distingit amb el Premi Ramon Barnils: el 2017 el va guanyar amb una investigació sobre l’empresa d’aparcaments municipals de Tarragona, també publicada a Porta Enrere.

La sisena edició dels premis organitzats pel Grup de Periodistes Ramon Barnils ha substituït la tradicional gala de lliurament per un vídeo-conversa entre el seu president, Ferran Casas, i els guanyadors d’enguany. El canvi de format ha estat motivat per la pandèmia de la Covid-19.

El jurat estava format per Mònica Lablanca, directora de Cugat.cat; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Isabel Serrano, coordinadora de 20 Minutos, com a representant de l’AMIC; Barbara Villuendas, professora de Periodisme a la Universitat Jaume I de Castelló; Laura Cortés, periodista de l’ACN a Lleida; David Miró, periodista de l’Ara, i Ferran Casas, president del Grup Barnils.