El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha emès una resolució on convida les candidatures a les eleccions del 27 de setembre a cercar un acord que permeti “superar” el sistema de blocs electorals als mitjans públics. A més, demana als òrgans de direcció dels mitjans que, en el seu pla de cobertura informativa de campanyes electorals, “actuïn en aplicació del marge de discrecionalitat de què gaudeixen i en exercici del qual podrien tenir en compte fórmules de ponderació més flexibles” per decidir sobre la presència de cada força en els seus espais informatius.
El Síndic també recomana al Govern de la Generalitat que dugui a terme totes les actuacions que consideri necessàries per incentivar els partits polítics i les coalicions electorals a “facilitar la superació del sistema de blocs electorals” en els mitjans públics, mitjançant un “acord sobre la no-aplicació” d’aquests.
Pel que fa a la limitació de l’accés dels mitjans als actes electorals, Ribó aprofita per recordar que ja es va pronunciar l’any 2005 sobre la qüestió, resolent que haurien de ser els professionals de la informació els que captessin el senyal de vídeo i àudio que posteriorment s’editi per integrar-lo en la informació, atès que els partits polítics “també estan obligats a respectar els valors constitucionals del dret a la llibertat d’informació”.
La resolució de Rafael Ribó, duta a terme arran d’una queixa presentada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha estat elevada al comissari europeu de Drets Humans perquè estudiï el cas.
En el document, el Síndic de Greuges argumenta que la Junta Electoral Central va establir al març que els mitjans públics poden garantir el pluralisme, la igualtat, la proporcionalitat i la neutralitat informativa en període electoral d’acord amb criteris professionals diferents dels blocs electorals, sempre que hi hagi consens entre les formacions polítiques que hi concorren.
Ribó també recorda el contingut d’una moció aprovada al juliol al Parlament de mesures per fomentar la participació democràtica, en què s’insta el Govern a incentivar els partits polítics, les coalicions electorals i les agrupacions d’electors perquè facilitin la superació del sistema de blocs electorals.
Finalment, assenyala que la proporcionalitat matemàtica estricta en la informació electoral en funció de la representativitat obtinguda prèviament fa que l’elector rebi més informació sobre les forces polítiques majoritàries, la qual cosa pot suposar un “greuge comparatiu” per a les minoritàries. A més, considera un espai d’emissió “massa curt” pot fer que sigui “materialment impossible” traslladar continguts informatius o informació completa sobre algunes forces polítiques, generalment les més minoritàries.