La Sala Civil del Tribunal Suprem ha condemnat la revista Mongolia a indemnitzar l’extorero José Ortega Cano amb 40.000 euros per vulneració del seu dret a l’honor i a la pròpia imatge. D’aquesta manera, desestima el recurs presentat per Editorial Mong i ratifica les sentències prèvies en el mateix sentit de l’Audiència Provincial de Madrid i el Jutjat de Primera Instància d’Alcobendas.

Ortega Cano va denunciar la publicació per un cartell que anunciava la representació a Cartagena el 12 de novembre de 2016 de l’espectacle humorístic musical de Mongolia. En l’anunci apareixia el cap de l’extorero en un cos d’un alienígena, amb un OVNI accidentat, ampolles buides per terra, i frases com “estamos tan a gustito”, “antes riojanos que murcianos” o “Viernes de dolores… Sábados de resaca”.

El TS considera que el cartell de Mongolia va vulnerar el dret a l’honor i a la pròpia imatge d’Ortega Cano al “divulgar amb fins publicitaris” un fotomuntatge que feia “escarni” de l’extorero, que acabava de complir condemna per homicidi imprudent i conducció temerària per un accident el 2011 en què va morir un home.

El Suprem afirma que la composició fotogràfica del cartell no reflectia la suposada intenció crítica al·legada, sinó que “es va usar únicament i exclusivament per publicitar un espectacle musical i, per tant, com a mer reclam per vendre entrades i buscant el benefici econòmic” de Mongolia.

Des de Mongolia assenyalen que ratificació de la condemna per part del Suprem “no només posa en perill l’existència mateixa de la revista satírica, sinó que llança enormes interrogants sobre la possibilitat de fer una revista satírica en Espanya i, en conseqüència, sobre l’estat real de la llibertat d’expressió i de la mateixa salut democràtica de país”.

La publicació afirma que la condemna suposarà un desemborsament de més de 60.000 euros (entre indemnització, interessos i costes) que amenacen la seva viabilitat. Per això, Mongolia prepara una campanya de micromecenatge per afrontar aquesta despesa i també poder recórrer davant el Tribunal Constitucional, però amb la vista posada a Europa, assenyalen en un comunicat.