Les juntes de govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i del Colexio Profesional de Xornalistas de Galicia (CPXG) han lamentat que el Tribunal Constitucional (TC) no es pronunciï, per una qüestió de forma, sobre el recurs presentat per ambdues entitats contra la imposició de blocs electorals en els mitjans de comunicació públics.

Segons van informar en un comunicat conjunt emès aquest dimarts, el TC no va admetre a tràmit el recurs perquè incorre en “manca d’esgotament dels recursos en la via judicial”. Amb tot, asseguren que no renuncien a seguir buscant les possibles vies legals per “desfer-se d’uns blocs que entren en flagrant contradicció amb el dret a la informació dels ciutadans”.

Els dos col•legis van acudir al Constitucional després que el Tribunal Suprem rebutgés el recurs presentat contra la resolució de la Junta Electoral Central que obliga les televisions públiques –i ara també les privades– a reservar un temps i un ordre fixos en els seus noticiaris diaris per informar sobre les campanyes electorals dels diferents partits.

El CPC i el CPXG es reafirmen en la consideració realitzada aleshores de què els blocs van en contra del “deure democràtic de separar la informació de l’opinió i de la propaganda”, i remarquen que els criteris amb els quals s’ha de seleccionar i transmetre la informació són “els de rellevància i interès públic i no l’interès partidari”.