El Tribunal Europeu de Drets Humans ha desestimat la demanda contra el sistema de blocs electorals presentada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. El tribunal d’Estrasburg argumenta que el CPC “no ha sofert un perjudici important”, i assegura que “tampoc hi ha hagut una vulneració dels drets humans garantits pel Conveni i els seus protocols”.
El Col·legi lamenta que no s’hagi admès a tràmit la seva denúncia, ja que aquesta era l’última de les vies jurídiques que podia apel·lar, després d’haver esgotat totes les institucions judicials espanyoles.
Amb tot, el CPC recalca que “no tot el que és legal és legítim”, i expressa la seva voluntat de seguir explorant noves fórmules i endegant noves iniciatives per “posar fi a aquesta anomalia europea”. L’entitat reitera que el sistema de blocs electorals és “una intromissió que qüestiona la professionalitat dels periodistes i representa un tipus de censura perquè vulnera el dret dels ciutadans a ser informats lliurement i sense imposicions polítiques”.
Resposta del Consell d’Europa
D’altra banda, el Col·legi de Periodistes també ha rebut resposta del Consell d’Europa, on va presentar una queixa formal en paral·lel a la demanda a través de la Federació de Periodistes Europeus i la Federació Internacional de Periodistes.
A instàncies d’aquesta queixa, el Consell d’Europa va demanar explicacions i aclariments a l’Estat espanyol, el qual ha respost que disposa “d’un reglament electoral per assegurar la igualtat de condicions entre els partits que es presenten a les eleccions i que preserva els principis democràtics fonamentals”.
Segons la resposta signada per l’ambaixador representant d’Espanya al Consell d’Europa, el procés electoral està supervisat per la Comissió Electoral Central, formada per vuit magistrats del Tribunal Suprem i cinc professors de Dret o Ciències Polítiques. El Govern també qualifica d’inexactes les afirmacions del Col·legi criticant que són elegits pels partits polítics, però no amaga que tots són nomenats pel Congrés dels Diputats, segons explica el CPC
A més, la resposta també assenyala que no és cert que les formacions polítiques que no van tenir representació en anteriors eleccions siguin objecte de cap boicot, i recorda que no hi ha cap impediment perquè els mitjans de comunicació n’informin.
A banda d’aquest aspecte, el Col·legi assenyala que l’Executiu espanyol “no entra a valorar” la seva defensa sobre la necessitat de vincular la informació electoral a l’actualitat, vetllar per la pluralitat, la qualitat, el rigor i la imparcialitat.