El Tribunal Suprem ha declarat nul l’acord del Consell de Ministres del 2010 pel qual es va adjudicar un múltiplex de TDT a cadascun dels operadors que existien en aquell moment: Antena 3, Telecinco, Sogecable, La Sexta, Veo 7 i Net TV.

El TS accepta així parcialment el recurs presentat per l’empresa Infraestructuras y Gestión 2002, i sentencia que l’Executiu espanyol no va respectar la Llei general de comunicació audiovisual, en vigor des de dos mesos abans, que establia que els nous canals s’havien d’adjudicar convocant un concurs públic.

En el seu moment, el Govern de Rodríguez Zapatero va justificar la decisió pel reial decret que regulava l’apagada analògica de l’abril del 2010, el qual establia que, com a mesura transitòria, tots els operadors rebrien un MUX si col·laboraven en la promoció i el desenvolupament de la nova tecnologia, cosa que van fer.

De moment no afecta els actuals canals

En canvi, el Tribunal Suprem creu que “no és possible admetre” que, un cop la nova llei va entrar en vigor, l’Executiu espanyol “continués desenvolupant previsions reglamentàries” d’una normativa anterior, i a més entrant en “contradicció” amb la nova llei.

La sentència del TS, però, per ara no afectarà l’emissió dels canals de TDT nascuts fruit d’aquella adjudicació. Segons el Tribunal, el fet que els operadors disposin d’un MUX no és de per si una contradicció amb la normativa. Amb tot, el Suprem adverteix que l’adjudicació de freqüències podria ser impugnada, la qual cosa sí podria tenir conseqüències en el mapa televisiu.