L’Associació Espanyola d’Anunciants ha presentat un recurs contenciós administratiu contra la resolució d’octubre del Govern espanyol per la qual s’atorgaven sis noves llicències de TDT, el qual ha estat admès pel Tribunal Suprem. La mesura ha estat motivada perquè dues de les beneficiàries eren Mediaset i Atresmedia (la resta van ser 13tv, Secuoya, Kiss FM i el Real Madrid TV).

L’AEA considera que en l’adjudicació no s’han tingut en compte dos dels aspectes “més importants” del mapa de mitjans. Per una banda, “l’excessiva concentració” de l’oferta en el duopoli que formen els dos grups, que acaparen més del 86% de la inversió publicitària. I per l’altra, que ambdós han estat sancionats per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per haver incomplert els compromisos assumits quan es van autoritzar l’absorció de Cuatro, en el cas de Mediaset, i La Sexta, en el d’Atresmedia.

Els anunciants asseguren que “no té sentit” que se sancioni un grup per un incompliment greu i en paral·lel se’l “premiï” amb l’adjudicació de nous canals que incrementen encara més la seva posició de domini en el mercat. A més, recorda que “existeix un històric d’incompliments de la legislació” per part de Mediaset i Atresmedia en matèria de temps d’emissió d’anuncis, franges d’horaris protegits i publicitat encoberta, cosa que “va en detriment de la inversió publicitària”.

L’Associació conclou que augmentar el pes dels dos principals grups “no afavoreix” la competència i “impossibilita de facto” la supervivència de la resta de cadenes, al mateix temps que “impedeix” la consolidació de nous competidors.

A banda, l’AEA critica les conseqüències de l’eliminació de la publicitat de TVE: “El poder dels grans grups ha anat en augment sense afavorir la qualitat del mitjà, sinó que, al contrari, la inversió captiva ha desembocat en una falta de qualitat de la programació, que no només és negativa per a l’eficàcia de les campanyes publicitàries, sinó que perjudica seriosament al consumidor, restringint les opcions de pluralitat de continguts i serveis audiovisuals que permet la TDT”, assenyala en un comunicat.

En aquest sentit, l’entitat considera que la presència de nous operadors aportaria “més oportunitats de programació amb una oferta més diversificada en àrees que actualment estan sent cobertes per les cadenes de pagament o de titularitat estatal o autonòmica”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram