Després de sis anys, el passat dissabte va ser el primer que es va deixar de publicar el setmanari L’Actualitat del Baix Montseny. Paral·lelament, també aquest cap de setmana, VallèsOriental.com s’ha transformat en dous nous diaris digitals NacióGranollers.catBaixMontseny.info.

La setmana passada, els editors de L’Actualitat del Baix Montseny, Laia Castells i Josep Lluís Eras, van anunciar mitjançant un comunicat la “dolorosa” decisió de suspendre “de manera indefinida” la publicació, a causa del context econòmic. De fet, fa uns mesos el setmanari ja havia avisat per la complicada situació que travessava, motiu pel qual havia endegat una campanya de suport popular. Però no només no s’ha corregit, sinó que la situació “ha anat empitjorant”.

A banda d’haver “patit de prop” la situació “delicada” dels anunciants privats i el tancament d’establiments de punt de venda, els editors de L’Actualitat denuncien que no han rebut l’ajut genèric de la Generalitat corresponent 2011; que, per primer cop des del 2007, la publicació ha quedat exclosa de les subvencions a projectes “malgrat es va adaptar als compromisos i requeriments del Govern”; i que, en una reunió mantinguda amb la Diputació de Barcelona, es va “confirmar” que la publicació havia estat patint un “veto”.

El tancament indefinit de L’Actualitat ve acompanyat de la partició de VallèsOriental.com –renascut el passat octubre– en dos nous mitjans: NacióGranollers.catBaixMontseny.info. Les dues capçaleres, que pertanyen al Grup Nació Digital, estaran estretament relacionades i apostaran per la informació de proximitat “de qualitat” i per la interacció amb els lectors, ja sigui a través de les xarxes socials o dels fòrums d’ambdós diaris.

“L’objectiu és informar millor i des de més a prop del dia a dia d’una comarca amb realitats cada dia més diferents; el que succeeix a Mollet interessa poc a un celoní, i al revés”, assenyala l’editor i director de NacióGranollers.cat, Eduard Mas. El mitjà ampliarà la informació de la capital de la comarca que fins ara oferia VallèsOriental.com sense oblidar la resta de municipis.

Per la seva part, el BaixMontseny.info, coordinat pel periodista Jordi Purtí, ocupa d’alguna manera el buit deixat per L’Actualitat. El nou mitjà del Baix Montseny repassarà l’actualitat d’un territori que reivindica des de fa anys esdevenir comarca i que aplega 17 municipis del Vallès Oriental i la Selva, i uns 70.000 habitants.