‘The Price of Peace in Afghanistan’ de Mads Nissen, premi World Press Photo al reportatge gràfic de l’any (foto: Pere Francesch / ACN).

La Fundació Photographic Social Vision organitza per 19a vegada a Barcelona l’exposició World Press Photo, que presenta una selecció d’imatges dels prestigiosos premis de fotoperiodisme, termòmetre del context social mundial. La mostra es pot visitar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona fins al 17 de desembre.

Comissariada per Martha Echevarria, la mostra reuneix les fotografies i les produccions multimèdia premiades en el concurs World Press Photo 2023, incloent-hi totes les guanyadores regionals, de les quals en van sortir quatre guanyadores globals. Els temes principals d’aquesta edició són la guerra a Ucraïna, les seqüeles de la presa del poder dels talibans a Afganistan, les protestes pels drets de les dones a l’Iran, el canvi climàtic, i històries de migracions climàtiques, polítiques i socials, segons Echevarria.

L’exposició es completa amb una sèrie d’activitats per aprofundir en algunes de les temàtiques. Com s’hauria de representar les persones migrants des del periodisme? Es pot afrontar els problemes de salut mental des de la fotografia? És la informació una arma de guerra en els conflictes bèl·lics? Aquesta i altres qüestions es debatran en el programa d’activitats paral·leles.

Com és habitual, Photographic Social Vision ofereix un programa de visites guiades presencials, sempre amb reserva prèvia, tant al públic general com a centres educatius i a empreses (en aquest cas, a porta tancada).

Els premiats

El World Press Photo 2023 ha rebut més de 60.000 imatges de 3.752 autors de 127 països. El concurs ha concedit 24 premis regionals i quatre globals (triats entres els guanyadors regionals).

Els quatre guardonats globals, són: Mariupol Maternity Hospital Airstrike, d’Evgeniy Maloletka per a Associated Press (premi a la foto de l’any); The Price of Peace in Afghanistan, de Mads Nissen per a Politiken/Panos Pictures (reportatge gràfic de l’any); Battered Waters, d’Anush Babajanyan per a VII Agency/National Geographic Society (projecte a llarg termini), i Here, the Doors Don’t Know Me, de Mohamed Mahdy (format obert).

Una imatge de l’atac a la maternitat de Mariúpol guanya el World Press Photo
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram