Les 19 persones seleccionades que opten a ocupar els deu llocs del consell d’administració de RTVE s’han dirigit a les Corts Generals i als grups parlamentaris perquè resolguin el més aviat possible el concurs públic endegat el juliol de 2018. “No hi ha raons ni fonaments jurídics que puguin avalar mantenir-lo bloquejat o la desnaturalització del mateix”, assenyalen en una carta conjunta. Segons afegeixen, les alternatives “serien amb tota seguretat lesives per a la salut democràtica i per al futur de la corporació”.

Aquest 29 de setembre va fer tres anys que el Congrés dels Diputats va aprovar la modificació del sistema d’elecció de la presidència i el consell d’administració de l’ens públic. “El balanç del trienni dona com a resultat que RTVE porta més de dos anys sense consell d’administració i amb una direcció provisional, ignorant la voluntat i el mandat de les pròpies Corts Generals”, apunten els 19 candidats.

“Posar fi a aquesta etapa de provisionalitat permetrà activar un òrgan intern de control i gestió com el consell d’administració, imprescindible per afrontar el complex ecosistema audiovisual d’avui i (…) per conduir una planificació estratègica més exigible que mai a una corporació empresarial pública de tanta importància i transcendència social”afirmen en la carta conjunta.

Els 19 candidats, són: Juan Jesús Buhigas, Rafael Camacho, Joaquín Cuixart, María Eizaguirre Comendador, Agustín García Matilla, Laureano García, Eladio Jareño, Roberto Lakidain, Francisco Lobatón, Miguel Ángel Martín, Roberto Mendès, Francisco Javier Montemayor, Frandicso Moreno, José Manuel Pérez Tornero, Isabel Raventós, Juan Manuel Romero, Vicenç Sanclemente, Carmen Sastre i Manuel Ventero. Dels 20 seleccionats pel comitè d’experts, l’única baixa és Alicia Gómez Montano, que va traspassar al gener.