Els comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio han recordat al nou consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals els “reptes urgents” que té l’ens. D’entrada, consideren “urgent” aprovar un contracte programa dotat amb un pressupost “plurianual i suficient”. En aquest sentit, apunten que el projecte de contracte programa preveu una recuperació pressupostària per als propers anys, però remarquen que “no es pot esperar més temps” i reclamen un pressupost estable “ara”.

Els representants laborals assenyalen que la CCMA ha de ser una productora de continguts audiovisuals i radiofònics de tots els gèneres, i que ha d’obrir la programació als nous públics i a tota la societat. A més, especifiquen que cal impulsar la producció de continguts infantils i juvenils.

Pel que fa a la producció interna, recalquen que “s’ha de potenciar”, ja que és “vital per assegurar l’espai català audiovisual”. En aquest sentit, recorden que el contracte programa estableix quotes d’entre el 25 i el 25% per a la producció externa.

Els comitès també entenen que cal posicionar tots els canals de la CCMA “de forma avantatjosa” a les plataformes OTT genèriques, que la pròpia Corporació esdevingui una OTT global amb tots els continguts en línia, impulsar la implantació definitiva de l’alta definició en tota la producció, i avançar en el 4k.

Renovació de la plantilla 

Per altra banda, els comitès d’empresa afirmen que s’ha de continuar amb la renovació del personal amb incorporacions per ocupar les vacants deixades per les jubilacions, i reclamen al nou consell de govern un “compromís inequívoc” amb la plantilla. A més, demanen que la CCMA compti amb un pla de formació amb un pressupost “suficient”, per tal de fer front als nous reptes tecnològics i adaptar-se a les noves formes d’accés als continguts.

Els representants laborals també ressalten que s’ha de preservar la identitat de cada mitjà (televisió, ràdio i mitjans digitals) atès que “els processos productius i d’elaboració de continguts són diferents i tenen destinataris diferents”.

Els comitès insisteixen en que “s’ha d’acabar amb la ingerència de l’administració i del Govern en el funcionament intern i en la negociació col·lectiva” de la Corporació. “La CCMA i els seus mitjans no són una conselleria: som servei públic i som la principal indústria de producció audiovisual de Catalunya”, reblen.

En el mateix comunicat, els comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio reiteren que l’acord entre Esquerra, Junts per Catalunya i PSC per renovar la CCMA “és decebedor”, ja que els tres partits “han optat per designar persones de la seva òrbita política”. En aquest sentit, apunten que “caldrà veure si podran treballar com un equip de direcció capaç d’atendre les necessitats dels mitjans públics”.

Els representants de les plantilles consideren que el document Els reptes dels mitjans de comunicació públics de la CCMA subscrit pels tres partits inclou “punts interessants i que requereixen aprofundiment”; d’altres que “reprodueixen els tòpics més habituals sobre la Corporació: la dimensió de la plantilla, el capítol 1 del pressupost (de personal), el desconeixement sobre la transformació digital que s’ha fet”, i es plantegen idees “sense concretar sobre canvis societaris, venda d’immobles, confluència de redaccions o nous perfils professionals”.