El consell d’administració de RTVE havia de tractar aquest dimecres l’enviament d’una protesta formal a la Conferència Episcopal per les paraules del bisbe d’Alcalà d’Henares, Juan Antonio Reig Plá, que en l’homilia de Divendres Sant, emesa en directe per La 2, va relacionar l’homosexualitat amb la prostitució i va advertir que els gais anirien a l’infern.

Quan va arribar aquest punt en l’ordre del dia, els consellers a proposta de PP i CiU van abandonar la reunió i, d’aquesta manera, van evitar que hi hagués el quòrum mínim perquè la resolució contra el bisbe tingués un valor formal. L’argument és que no era competència del consell d’administració tractar el tema.

Amb tot, la resta de consellers van aprovar enviar un document de forma particular a la Conferència Episcopal on, tot i expressar el seu respecte a la llibertat d’expressió, recorden que el consell ha de vetllar perquè els continguts emesos a les cadenes públiques no vulnerin la Constitució.

En aquest sentit, avisen que les paraules del bisbe podrien haver incorregut en discriminació per raó d’orientació sexual, demanen que no es torni a produir un abús de l’espai cedit per TVE, i s’adverteix que si es repeteix un episodi similar, es recorrerà a instàncies judicials.

Els consellers de PP i CiU, en minoria

Cal recordar que, actualment, el consell d’administració de RTVE està format per 9 dels 12 possibles membres després que Jesús Andreu (PP) deixés el càrrec per incorporar-se com a director de la Fundació Carolina l’1 d’abril. La seva sortida fa que el bloc conservador tingui quatre consellers (tres el PP i un CiU), i el progressista cinc (dos el PSOE, i un ERC, IU i UGT).

Anteriorment havien deixat el consell d’administració el president de l’ens, Alberto Oliart, que va dimitir al juliol, i Héctor Maravall, conseller a proposta de CCOO, que va plegar al setembre arran del rebombori per l’aprovació per accedir al sistema d’edició dels informatius de TVE.