Els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio han criticat la unificació de corresponsalies anunciada per la CCMA, com ja van fer al gener quan es va implementar el model a París. Per a l’òrgan televisiu, és una “bona notícia” que TV3 ara passi a tenir més corresponsalies i ampliï la cobertura, però assegura que ara aquestes seran “més precàries”, per la qual cosa no està “gens d’acord” en què una persona s’encarregui de dos mitjans.

El Consell Professional de TV3 assenyala que la unificació “repercutirà negativament en la qualitat de la informació i en la possibilitat de fer treball de camp i reportatges de proximitat”. En aquest sentit, afegeix que es corre el risc de “reduir la presència a l’estranger a un periodista fent el paper de ‘bust parlant’”.

L’organisme també lamenta que el model de corresponsalies unificades s’estengui sense haver tingut en compte l’experiència pilot de París i els “problemes” que s’han generat des que es van posar en marxa, així com els mitjans tècnics i humans necessaris per realitzar una informació de qualitat, els quals “haurien d’alleugerir la càrrega de feina” del corresponsal.

“És un error voler donar una imatge de creixement, un missatge positiu, sense dotar-lo dels mitjans adequats per garantir el servei públic i una informació de qualitat”, rebla el Consell Professional de TV3 en un comunicat.

Sense criteri periodístic

Més contundent és el Consell Professional de Catalunya Ràdio, que no guanya cap corresponsalia i veu com les haurà de compartir amb la televisió. “Ho considerem una decisió errònia, presa sense el més mínim criteri periodístic i que afectarà moltíssim al model radiofònic”, etziba en un comunicat. A més, l’organisme es mostra d’acord amb l’argument de racionalitzar els recursos, però rebutja que això no impliqui “eliminar un 50% o més de totes les intervencions que fa un corresponsal únic de Catalunya Ràdio”.

El consell professional de la ràdio posa com a exemple el cas de la corresponsalia unificada de París a càrrec de Joan Carles Peris, de qui diu que fa una tasca excel·lent. “Si algú entén mínimament el món del periodisme, tot té un límit, i òbviament no arriba a tot arreu”.

En aquest sentit, recorda que només a Catalunya Ràdio hi ha moltes finestres per omplir (informatius, esports, programes) i “malauradament la seva presència és molt menor” respecte a la que han tingut històricament els corresponsals de plantilla en ciutats importants com París. Així, malgrat destacar “l’altíssima professionalitat” de Peris, afegeix que els caps de secció de la ràdio s’han “autolimitat” a l’hora de demanar-li temes.

El Consell Professional de Catalunya Ràdio també afirma que mantenir el model actual a Washington i Brussel·les “clama al cel”, però que “menystenir” el volum d’informació i la “necessitat” de tenir una persona per cada mitjà en ciutats com París, Londres o Berlín és “no entendre en què consisteix la professió”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram