El nomenament al gener de Joan Carles Peris com a corresponsal a París per a TV3 i Catalunya Ràdio ja va deixar establerta la pauta per al futur que li esperava a la resta de corresponsalies internacionals. I així ha estat. La direcció de la CCMA ha decidit unificar la majoria de corresponsalies internacionals, excepte Brussel·les i Washington. La mesura implica que la televisió ampliï la seva presència en ciutats on fins ara només hi havia corresponsalia radiofònica. 

Aquest nou model de corresponsalies és un “nou pas en la convergència dels continguts” dels diferents mitjans de la Corporació (televisió, ràdio i digital). Segons l’ens, la reorganització persegueix, per una banda, “impulsar la creació i difusió de continguts de manera transversal”, i per l’altra, “assolir més eficiència en un context comunicatiu cada cop més competitiu”, tot plegat sense incrementar la despesa.

La Corporació assegura que, amb la unificació, es “racionalitza i reforça” la presència exterior dels seus mitjans per oferir una cobertura “més sòlida i estable, amb més capacitat de reacció arreu del món”.

Quatre baixes i un trasllat

La mesura implicarà la rescissió dels contractes mercantils dels actuals corresponsals de Catalunya Ràdio a Berlín (Gemma Terés), Jerusalem (Anna Garcia), Moscou (Natàlia Boronat) i Pequín (Iris Mir). A banda d’aquestes baixes, l’únic moviment és el d’Oriol Serra, corresponsal de Catalunya Ràdio a Londres, que assumirà la corresponsalia de Berlín per a la ràdio i la televisió.

D’aquesta manera, Carles Costa (Londres), Albert Elfa (Jerusalem) i Sergi Vicente (Pequín), a banda de treballar per a TV3, com fins ara, també ho faran per a Catalunya Ràdio. Per la seva part, Eduard Rubió i Joan Biosca, ara a les corresponsalies de Catalunya Ràdio de Roma i Buenos Aires, respectivament, també treballaran per a la televisió.

Com hem dit, a Brussel·les continuen Francesc Serra per a TV3 i Jaume Masdeu per a Catalunya Ràdio, i a Washington, Raquel Sans i Xavier Vilà, respectivament. En aquest cas, la CCMA argumenta el manteniment de dues corresponsalies pel volum d’activitat i informació que generen, tot i que s’implementarà “un model de màxima coordinació”.

Pel que fa a Moscou, encara queda per determinar qui n’assumirà la nova corresponsalia.

Finalment, la CCMA assegura que, quan sigui necessari, els seus mitjans continuaran “reforçant” la seva presència internacional en altres països mitjançant col·laboracions puntuals amb periodistes catalans freelance establerts arreu del món.

Potenciar els continguts multiplataforma

Amb la unificació de corresponsalies, la CCMA busca “implementar la millor manera de compartir informació i recursos, tot mantenint o millorant el nivell de qualitat”, seguint el model d’una única societat de mitjans que “ha de potenciar els continguts multiplataforma, atenent les dinàmiques de consum actuals i superant la gestió tradicional de mitjans”.

La Corporació afegeix que amb la unificació es vol “millorar la complementarietat de l’oferta, unicitat editorial i assolir un nivell màxim d’interacció, cooperació i mobilitat tot aprofitant els avantatges de cada mitjà per donar la informació de la millor manera possible”.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram