L’Associació d’Editors Europeus de Diaris (ENPA) ha denunciat que el gegant informàtic Apple pressiona als editors perquè l’accés als seus mitjans a través d’iPhone i iPad es faci a través d’iTunes. Alerten que Apple pretén controlar les subscripcions de pagament en els nous dispositius mòbils a través de la seva botiga iTunes, en detriment dels grups editors.

En un comunicat a la seva pàgina web, l’ENPA exigeix que els editors tinguin llibertat d’elecció del sistema de pagament pels seus lectors, a més de la possibilitat de negociar els nivells de preus pels seus mitjans digitals.

Fonts del sector afirmen que Apple no veu amb bons ulls que alguns editors hagin ofert la lectura dels seus diaris a través d’iPad i iPhones de manera gratuïta com a manera d’atraure nous clients. El fet és que el gegant californià cobra un tant per cent per cada descàrrega, i si esdevé gratuïta no es queda cap tros del pastís.

Per la seva part, els editors europeus temen, no només una pèrdua de beneficis si Apple els margina d’aquest negoci, sinó també perdre informació crucial sobre el perfil dels seus lectors.

Cal recordar que a Bèlgica i Holanda s’ha obert una investigació contra Apple per possible abús de posició dominant després de comunicar a una sèrie de diaris d’aquests països que no podien oferir als seus subscriptors de pagament l’accés gratuït a les seves edicions d’iPad.

Font: Servimedia