El Partit Popular ha estat l’únic grup polític que ha presentat esmenes a la Iniciativa Legislativa Popular per una ràdio i televisió en valencià admesa a tràmit al desembre per les Corts. En total, són 14 esmenes parcials que a la pràctica fan inviable a mig termini un projecte que es va presentar amb el suport de gairebé 90.000 signatures.

Els impulsors de la ILP consideren que, en conjunt, es tracta d’una “esmena a la totalitat encoberta”, i acusen el PP de fer un “ús fraudulent” del reglament de les Corts. Així, ja ha avançat que presentarà un escrit de protesta davant la Mesa, a més d’estudiar altres accions legals.

El PP exigeix que s’hagi liquidat RTVV i no hi hagi processos judicials oberts

De les esmenes presentades pels populars, n’hi ha una d’addicional on fixa cinc condicions que s’haurien de complir perquè es reobri una radiotelevisió pública tal com demana la ILP. En concret, diu que la seva posada en marxa no pot suposar un increment de deute públic, ni un incompliment dels criteris d’estalvi pressupostari i dèficit públic; tampoc una minoració de partides als serveis públics de sanitat, educació i benestar social, i no pot implicar un increment de la pressió fiscal a la ciutadania.

A més, supedita la reobertura d’una radiotelevisió pública a la “liquidació definitiva” de RTVV i a què siguin “fermes” les resolucions judicials pendents sobre la Llei de dissolució de l’ens i l’ERO. Aquests dos últims aspectes són processos que podrien allargar-se anys, cosa que fa pràcticament impossible la seva posada en marxa a curt i mig termini.

Entre la resta d’esmenes, el PP introdueix l’obligació que la programació sigui també en castellà, encara que donant preferència al valencià, i obre la porta a la privatització de part de la graella.

Titllen l’actuació del PP de ‘perversió’ i ‘frau’

Per a la comissió promotora, les esmenes presentades a la ILP (formada originalment per set articles i quatre disposicions) “desvirtuen completament” tant el sentit com la literalitat del text. A més, assegura que les condicions que estableixen “sobrepassen de llarg” el posicionament inicial del Consell, que com a única condició indicava que no es podien demanar més impostos a la ciutadania.

“Resulta evident que les esmenes que ha presentat el PP tenen la finalitat de fer inaplicable l’objectiu últim de la ILP, tot el contrari del que se suposa que ha de buscar una esmena”, afirmen els impulsors de la iniciativa. ”Si la intenció final era tombar esta iniciativa legislativa, el més normal hauria sigut votar en contra. En canvi, esmenar per a introduir factors tant clamorosament evidents d’inviabilitat suposa una perversió, un frau”, afegeixen.

La comissió promotora acusa els populars de fer “exactament exactament tot el contrari” del que es va demanar a tots els grups polítics al desembre: “Aleshores vam reivindicar que el text de la ILP no naufragara per curtesa de mires, argúcies polítiques, ni majories mecàniques, i això precisament és el que pretenen les esmenes d’este grup”, clou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram