Els partits que donen suport al govern (PSC, ERC i ICV) coincideixen a destacar els avenços que s’han produït en matèria de polítiques públiques de comunicació i en distanciar poder polític i gestió dels mitjans públics. Les principals discrepàncies amb els partits de l’oposició (CiU i PPC), sorgeixen amb el nomenament d’Enric Marín com a president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El tripartit acusa CiU de bloqueig, i CiU al tripartit d’imposició.

Així ho van expressar aquest dimarts en un debat sobre polítiques de comunicació a Catalunya organitzat per la Fundació Espai Català de Cultura i Comunicació (Escacc), l’Observatori de Polítiques de Comunicació (OPC InCom-UAB) i la Societat Catalana de Comunicació, i en què hi van participar representants de cinc dels grups parlamentaris. Ciutadans, com ja va fer en el debat celebrat el 15 de novembre en la Jornada de Comunicació Ramon Barnils, va excusar la seva absència altre cop per problemes d’agenda.

Per Jaume Ciurana, regidor de CiU a l’Ajuntament de Barcelona, la CCMA és bàsica per a la progressiva normalització dels mitjans públics a Catalunya, però va acusar els partits que donen suport al Govern d’haver “trencat l’esperit” de la llei amb el nomenament de Marín com a president. “Que tot el desgavell fos culpa de CiU, tindria cert mèrit”, va ironitzar Ciurana, que va deixar clar, no obstant, que la federació nacionalista no preveu en el seu programa electoral promoure cap canvi en la CCMA.

Per la seva part, Joan Ferran, del PSC, va assegurar que els 7 anys de tripartit han servit per fer un “trencament absolut” amb l’etapa anterior i avançar cap a la “despartidització”. El diputat socialista va alertar del perill que es produeixi una involució cap a dinàmiques de funcionament anteriors a 2003 depenent de qui guanyi les eleccions, i va demanar el compromís que de cara al futur de què no es produeixi cap “regressió” en l’àmbit dels mitjans públics.

Al seu torn, el secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, d’Esquerra, es va mostrar satisfet de l’avenç cap a la despolitització que permet la llei de la CCMA. “Quin mecanisme més democràtic hi ha que el Parlament elegeixi els òrgans?”, es va preguntar Mundó, que va assegurar que “abans la intervenció governamental era molt més directa que la que es produeix actualment”.

El diputat del PPC Santi Rodríguez va centrar les seves crítiques en el nomenament de Marín. Segons ell, es va decidir així “en compliment d’un pacte dels partits de Govern, pel qual li corresponia a Esquerra proposar aquest càrrec”. Pel diputat popular, es va substituir “nomenament governamental” per “majoria governamental” al Parlament, i per aquest motiu la seva formació va decidir no donar-hi suport.

Finalment, el senador i vicepresident d’ICV, Jordi Guillot, va afirmar que en aquests 7 anys s’ha avançat cap a la construcció de l’espai comunicatiu català i que el Govern tripartit ha donat suport “amb més transparència” el món privat. El dirigent ecosocialista va assegurar que s’està allunyant la CCMA del control dels polítics, tot i que potser alguns dels perfils dels membres del consell de govern de la CCMA “no són els més adequats”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram