Foto: Miquel Millan / DDGI

L’Auditori de Girona va acollir dijous al vespre el lliurament de l’onzena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, atorgats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Enguany, el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió ha estat per a Ester Bertran i Manoli Vargas pel documental El monstre de Banyoles, emès al Sense ficció de TV3, per “haver recapitulat molt bé els fets i les conseqüències actuals, haver donat veu a tots els actors –fins i tot a l’acusat– i pel valor del periodisme que transforma, ajuda a canviar conductes i a denunciar situacions d’abús”.

Per la seva part, el Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio se l’han endut Fèlix Martín, Albert Requena, Maria Rovira, Sara Riera, Clara Jordan, Josep Plazas i Josep Lluís Blàzquez, de la delegació de Catalunya Ràdio a Girona, per l’especial de les eleccions municipals, per “haver fet un desplegament que donava rellevància a aquestes eleccions i feia aflorar els problemes de la ciutadania”.

En la categoria de treball informatiu o divulgatiu en premsa s’ha guardonat David de Montserrat pel reportatge A Catalunya tenim una de les millors caques del món occidental, publicat a La Mira, per “haver trobat l’equilibri perfecte entre un tema escatològic i la divulgació divertida”. El veredicte destaca que es tracta d’un “treball de difusió científica amb ritme i sentit de l’humor, vinculat al patrimoni escatològic que tenim els catalans”.

Quant al premi a la millor fotografia de premsa el guanyador ha estat Carles Palacio, per la sèrie La resposta, sobre les protestes postsentència, perquè “combina el poder descriptiu del moment amb una estètica fotogràfica d’alt nivell i ofereix una visió molt polièdrica dels fets”.

En la modalitat de millor informació digital enguany s’ha guardonat Joan Carles Codolà pel web Cassà Digital, del qual es destaca que “valora l’arrelament i l’esforç de proximitat” i que publica la revista Llumiguia en format digital.

Per la seva part, el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional ha estat per a Memòria institucional de l’any 2018 de l’Institut d’Assistència Sanitària, elaborada pel departament de comunicació d’aquesta institució.

En aquesta edició, la categoria de millor projecte de comunicació periodística ha quedat deserta perquè no s’hi havia presentat cap treball.

Tots els premis estan dotats amb 1.000 euros, a excepció del de millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de 2.000 euros.

El jurat dels 11ens Premis Carles Rahola de Comunicació Local estava integrat pel llibreter i comunicador Guillem Terribas (president); Ramon Girona, vicedegà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona; Joan Ventura, president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes; els periodistes Òscar Broc i Neus Bonet; el fotoperiodista Xavier Jubierre, i Maria Roura, periodista i tècnica de Comunicació de la Diputació de Girona (secretària).

Beca Carles Rahola

Durant la vetllada també es va donar a conèixer el guanyador de la Beca dels Premis Carles Rahola, dotada amb 3.000 euros i instituïda per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Diputació i el Col·legi de Periodistes.

En aquesta edició estava destinada a professionals (s’atorga en anys alterns a col·legiats i estudiants universitaris) i s’ha concedit a Eloi Camps Durban, pel projecte de recerca La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977-2019).

El jurat n’ha valorat l’encaix amb les bases, la bona estructuració i la metodologia proposada en el projecte, el qual ha de permetre conèixer amb més profunditat els mitjans de comunicació d’impuls ciutadà de Girona i que pot aportar informació nova sobre la comunicació als diferents barris de la població.