El comitè dels Premis Iris del Jurat ha fet públics els guanyadors de la cinquena edició d’aquests guardons de l’Acadèmica de Televisió i de les Ciències i les Arts de l’Audiovisual que reconeixen treballs i professionals entre els diferents oficis i àrees.

Per una banda, s’ha concedit el Premi Antonio Mercero a la millor direcció de Ficció a Carlos Therón i Javier Ruiz Caldera per Mira lo que has hecho, la sèrie creada per Berto Romero per a Movistar+, produïda en col·laboració amb El Terrat. El jurat els ha premiat “per haver demostrat al llarg de les seves tres temporades que es poden tractar temes universals de l’univers familiar i de parella innovant i amb perspectives diferents a les ja vistes en el gènere comèdia”.

També han estat reconegut amb el Premi Iris del Jurat 2020 el programa Tabús, una producció d’El Terrat per a TV3, per “la valentia de tractar temes delicats i sensibles amb humor, en horari de prime time, i amb gran èxit d’audiència”, així com per “arriscar i aconseguir donar visibilitat a col·lectius que no acostumen a estar representats a la televisió i fer-ho amb la màxima espontaneïtat i sensibilitat”. El veredicte ressalta que Tabús “ha demostrat que l’humor és una de les millors eines per remoure consciències i que es pot fer de forma tendra, valenta, respectuosa i humorística a parts iguals”.

Enguany també s’ha distingit Titanes sin fronteras de La 1 de TVE “per ser un programa de servei públic que ens acosta de forma valenta a la necessària realitat dels cooperants espanyols en països en conflicte, assotats per la misèria, arrasats per la guerra o maltractats pel clima”.

El programa De seda i ferro de La 2 de TVE també ha estat guardonat “per ser un format de servei públic i gran qualitat que aborda la discapacitat d’una manera diferent, amb una estètica i una imatge molt cuidades”.

Per la seva part, el projecte Fan 3 de la Fundació Atresmedia ha estat premiat “per ser una iniciativa pionera i l’únic canal de televisió especialment dissenyat per a la infància hospitalitzada”, i destaca que “està present en més de 165 hospitals i s’ha convertit en una eina de suport pedagògic fonamental per als pediatres”.

També s’ha premiat el programa La visita de Telemadrid “per la seva aposta transmèdia per portar la col·lecció pictòrica del Museu del Prado al prime time i sumar-se d’una forma original i innovadora, a través del gènere slow tv, al bicentenari de la pinacoteca aconseguint traslladar als espectadors a l’experiència d’una visita”.

Finalment, el jurat ha volgut reconèixer amb un Premi Iris els professionals de la televisió, pública i privada, per “l’increïble treball i la capacitat de reinvenció davant l’emergència de la Covid-19”, així com per “l’esforç professional, la creativitat, la ràpida resposta, tant en informatius com en entreteniment, per fer front de manera valenta i, en molts casos en primera línia, a una cobertura necessària i sense precedents en temps de pandèmia”.

El comitè professional encarregat de la deliberació dels 5ens Premis Iris del Jurat estava format per Mar Martínez Raposo, Juan Andrés García Ropero ‘Bropi’,Carme Basté, Beatriz Maesso, Jota Abril i Joana Carrión.