La primera edició dels Premis Laya atorgats per l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat ja té guanyadors: El retorn, la vida després de l’ISIS, d’Alba Sotorra, en la categoria de llargmetratge cinematogràfic documental o de ficció per ser emès en televisió (dotat amb 50.000 euros), i La batalla per les xarxes, de David Fontseca, en la de documental televisiu (25.000 euros).

El jurat dels Premis Laya ha assenyalat que El retorn, la vida després d’ISIS destaca per “la capacitat per reflectir, a través de l’experiència concreta d’un grup de dones, fenòmens universals com la guerra o la radicalització que condueix a l’extremisme violent”. El veredicte també assenyala que el film dirigit i produït per Sotorra “aconsegueix explicar i denunciar tant la crueltat i inhumanitat dels grans poders constituïts (polític, militar, mediàtic), com l’empatia i solidaritat de les persones que, tot i estar inicialment en bàndols oposats, aconsegueixen establir lligams de comprensió, empatia i solidaritat”.

Per altra banda, el jurat ha ressaltat que La batalla per les xarxes, produïda per La Kaseta Ideas Factory, “aprofundeix a partir de veus i experiències molt diverses, en l’impacte de la societat digital en els mecanismes i condicions que fan possible la democràcia i la participació política”.

El jurat ha valorat dels dos treballs guanyadors la qualitat tècnica i artística dels projectes, la seva solidesa, la trajectòria professional i empresarial dels autors, l’impacte previst, la incorporació de la perspectiva de gènere. I també, sobretot, la seva capacitat de “divulgar els drets civils i polítics de forma pedagògica i, alhora, reflexiva, actual i innovadora, oferint punts de vista inèdits i nous”.

L’Oficina de Drets Civils i Polítics ha creat els Premis Laya amb l’objectiu de fomentar la divulgació, el coneixement i la reflexió en aquest àmbit mitjançant l’audiovisual.

El nom dels guardons ret homenatge a la productora cinematogràfica Laya Films creada en la Segona República.