El jurat dels Premis Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere ha donat a conèixer els treballs guanyadors de l’onzena edició.

En la categoria de premsa escrita enguany excepcionalment s’han guardonat dos reportatges per la seva gran qualitat: No són sexis, són nenes, de Maria García, publicat a El Periódico, i Dones gitanes amb veu i en acció, de Meritxell Rigol, publicat a la Directa.

El primer denuncia la cosificació i la hipersexualització de les dones i les nenes, tant en el món de la moda i del cinema com en els mitjans de comunicació, la publicitat i les xarxes socials. El segon posa en relleu l’esforç de les dones gitanes per fer sentir la seva veu i decidir per elles mateixes, superant el doble estigma de ser dones i pertànyer al col·lectiu gitano, i descriu el racisme i la desigualtat de gènere a què han de fer front les activistes romanís.

Per la seva part, en la categoria de fotoperiodisme s’ha distingit el reportatge Las chicas que espantan a patadas la pesadilla de Bako Haram, de Tiziana Trotta, publicat a El País. El treball retrata un grup d’adolescents del camp de persones refugiades de Dar es Salam, a la regió del Llac Txad, que es lliura al futbol per deixar enrere el trauma de la violència soferta a mans del grup terrorista Boko Haram.

Finalment, el jurat ha declarat desertes les categories de mitjans digitals i d’audiovisual.

En aquesta edició dels Premis Mila s’havien presentat 11 treballs, sis menys que l’any passat. El lliurament dels guardons tindrà lloc el 15 de març al Saló de Plens de la Paeria, en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones.

Els Premis Mila, impulsats per la Paeria i la demarcació lleidatana del Col·legi de Periodistes, tenen per objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits, així com animar els professionals de la informació a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. Cada categoria està dotada amb 1.500 euros.

El jurat estava format per la regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Lleida, Sara Mestres (presidenta); Jesús Riverola en representació de la demarcació lleidatana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Ramona Canela, consellera del Consell Municipal de les Dones, en representació de l’Associació Minerva Dones; Isabel Hornos, tècnica de Polítiques d’Igualtat de la Regidoria. I les periodistes Àngels Anton i Elianne Ros.