L’Ajuntament de Barcelona va lliurar dimarts la quarta edició dels Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social (28a si es compten les edicions com a Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació).

Enguany, el premi especial del jurat s’ha concedit al diari digital Social.cat “per la seva trajectòria en la divulgació sobre el sector i les iniciatives socials, la qual cosa l’ha convertit en un referent periodístic en les qüestions socials”. A més s’ha valorat “la participació oberta de les entitats socials que hi col·laboren amb les reflexions i experiències de la seva praxis diària”.

En la categoria de periodisme social s’ha distingit el projecte en format revista TIME: Jacint Ferrer, el desahucio del siglo, de Jesús Martínez i Marc Javierre-Kohan, del qual es destaca especialment “l’enfocament diferent del desnonament i el fet de mostrar-ho com una història vital”. El jurat també valora “l’impacte del contingut, la qualitat i originalitat fotogràfica, així com l’harmonia entre el text i la imatge”.

Per la seva part, la campanya #AmbTuSeguimEnMarxa posada en marxa pel Centre d’Acollida Assís ha guanyat a la comunicació social. “El to positiu, optimista i vital d’aquesta iniciativa, així com el fet que inclou tots els components necessaris d’una campanya de comunicació, i que mostra igualment el treball en equip de l’entitat i té un bon tractament de la imatge” han estat els elements més valorats per part del jurat.

Finalment, els premis a la promoció de la investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona s’han concedit als projectes Pandemials: l’adolescència en temps de coronavirus, proposat per Santiago Tejedor, Cristina Pulido, Plàcid Garcia-Planas i Diana Sanjinés, i TECDORA Tecnologia i Dona al Raval. Mapa digital femení d’un barri en pandèmia, de Míriam Díez, Josep Lluís Micó, Alba Sabaté, Valentina Laferrara i Verónica Israel, que s’han de desenvolupar durant els propers mesos.

Cadascun dels guardons està dotat amb 8.000 euros, excepte el del jurat, que és honorífic.

Enguany als Premis Montserrat Roig s’havien presentat 66 candidatures: 41 en la categoria de periodisme social, 15 en la de comunicació social, i 10 en la de promoció de la investigació periodística.