El Govern ha aprovat els guanyadors dels Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya de 2024, que han ampliat el nombre de categories.

Els guardonats, són: EAJ-1 Ràdio Barcelona (Premi Nacional d’Honor), Gemma Nierga i Barris (Comunicació Televisiva), Ricard Ustrell Garrido i Carles Francino Murgades (Comunicació Radiofònica, ex aequo), Óscar Muñoz Sanz, a títol pòstum (Comunicació de Premsa); La Xarxa+ (Comunicació Digital), Diari de Tarragona (Comunicació de Proximitat), i Cristina Salvador i Branera i el pòdcast Càncer 360º del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (Comunicació Publicitària i Corporativa, ex aequo).

L’acte de lliurament tindrà lloc el 4 de juliol a Tarragona. Serà el primer cop en els seus 25 anys d’història que l’acte se celebra fora de Barcelona. La voluntat del Govern és que el lliurament dels guardons sigui descentralitzat i itinerant.

Al març, el Govern va aprovar la remodelació dels Premis Nacionals de Comunicació, que suposa la recuperació de guardons sectorials i la incorporació d’un reconeixement honorífic. Respecte de l’anterior edició, s’ha passat de quatre a set categories.

Palmarès

El jurat ha atorgat el nou Premi Nacional d’Honor a EAJ-1 Ràdio Barcelona per ser la primera emissora oficial de l’Estat espanyol. El jurat considera que mereix ser reconeguda amb aquesta distinció per “la seva trajectòria històrica i la seva contribució decisiva al desenvolupament de la ràdio a Catalunya”. El veredicte apunta que la celebració del centenari de la ràdio al llarg del 2024, impulsada per la Cadena SER, va posar en relleu “la seva importància històrica i el seu impacte en la societat com a mitjà de referència i qualitat”. El jurat afegeix que el mitjà radiofònic “es projecta en el futur com un dels actors més sòlids en el sector de la comunicació”.

Pel que fa al Premi Nacional de Comunicació Televisiva, ha estat concedit a la periodista Gemma Nierga i Barris per la seva “sòlida trajectòria”, la seva “capacitat d’escolta” i el seu estil comunicatiu “rigorós, empàtic i intel·ligent”. El veredicte destaca que, en el mitjà televisiu, Nierga ha creat espais de conversa “profunds i accessibles”, ha generat “una relació de confiança amb l’audiència”, i s’ha consolidat com “una de les veus més respectades del sector”.

El Premi Nacional de Comunicació Radiofònica ha estat atorgat ex aequo. A Ricard Ustrell Garrido per haver “renovat el relat radiofònic català amb una aposta pròpia, generacional i arriscada, tant en formats com en continguts”. El veredicte ressalta que la trajectòria d’Ustrell “combina creativitat, compromís i una gran capacitat de connectar amb les noves generacions sense perdre el vincle amb l’audiència tradicional”, i que ha convertit El matí de Catalunya Ràdio en “un espai de referència per entendre, escoltar i explicar el país amb rigor, mirada contemporània i vocació de servei públic”.

I a Carles Francino Murgades per ser “una de les veus més respectades del periodisme català”, amb una trajectòria de més de quatre dècades “marcada pel rigor, la proximitat i el compromís cívic”. El jurat destaca que Francino continua en primera línia radiofònica amb el programa La ventana de La Cadena SER, que la seva veu és “sinònim de credibilitat”, i que ha sabut “connectar amb generacions d’oients sense renunciar mai a l’ètica ni a la veritat”. “Guardonar-lo és reconèixer el millor periodisme fet amb vocació de servei públic”, rebla el veredicte.

El Premi Nacional de Comunicació de Premsa s’ha concedit a títol pòstum a Óscar Muñoz Sanz (1971 – 2025), periodista que va exercir durant gairebé 30 anys a La Vanguardia, per ser “un referent indiscutible de la informació local a Barcelona”. El jurat assenyala que Muñoz va cobrir àmbits com la política municipal, la mobilitat, l’urbanisme i els moviments socials amb un periodisme “rigorós, compromès i proper”, i ho va fer “sempre amb una mirada crítica i constructiva”. “La seva actitud vital i professional, mantenint-se actiu fins als últims dies malgrat una llarga malaltia, el converteix en un exemple de vocació, integritat i humanitat”, afegeix.

La Xarxa+ ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Comunicació Digital per ser la primera plataforma OTT de continguts audiovisuals de proximitat en català, gratuïta i que permet que els mitjans de proximitat puguin adaptar-se als nous hàbits de consum digital. El jurat destaca que els espectadors poden accedir a la programació en directe de desenes de canals locals i disposen d’un ampli catàleg al voltant de diferents àmbits estratègics vinculats al país, com els castells, els actes tradicionals i els esports, entre d’altres. “Un any després de la seva posada en marxa, el 2024, ha entrat en la fase de consolidació amb una millora permanent dels continguts, i s’ha consolidat com una eina no només de proximitat sinó també d’abast nacional i de connexió territorial”, subratlla.

El jurat ha guardonat el Diari de Tarragona amb el Premi Nacional de Comunicació de Proximitat a per continuar sent, després de 215 anys d’història, el degà de la premsa en actiu a Catalunya. La capçalera és “un referent indiscutible de la premsa de proximitat al país, clau per a la cohesió informativa del territori i el pluralisme a les comarques tarragonines. Amb una família editora al capdavant que dona suport al periodisme local rigorós, amb professionals de llarg recorregut, com l’històric Antoni Coll, i noves generacions que afronten l’era digital”, afirma el jurat.

Finalment, el Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa ex aequo. A Cristina Salvador i Branera, fundadora i consellera delegada de la consultora Both, per haver “impulsat i liderat l’orientació de la comunicació corporativa en tres àmbits que fins ara no havien comptat amb prou atenció al sector i en què ha estat pionera: la diversitat, la cultura i la comunicació interna”. El jurat destaca que, amb 25 anys d’història, Both “ha aconseguit posicionar-se com una de les empreses de comunicació corporativa amb més èxit”.

L’altra guardonat és el pòdcast Càncer 360° del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, elaborat pel periodista Adam Martín, per la difusió de la investigació contra el càncer que es fa des de la institució. “Els diferents capítols del pòdcast mostren les múltiples cares del càncer a través de la visió dels professionals del VHIO i els seus pacients”, ressalta el jurat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram