Foto de família de tots els guardonats dels Premis Ràdio Associació [foto: Eli Don / ACN].

El Palau de la Música Catalana va acollir aquest dilluns la gala de lliurament dels Premis Ràdio Associació, en una cerimònia presentada i dirigida per Jordi Basté, dedicada al centenari de l’inici d’emissions a Catalunya.

El Tot costa de Catalunya Ràdio i les transmissions esportives de RAC1 van rebre ex aequo el premi al millor programa per la seva “aposta decidida en la generació de llenguatge esportiu en català, adaptació a l’actualitat de nous formats, i complir una de les primeres funcions que va tenir la ràdio al nostre país: compartir la passió per l’esport amb l’oient”.

Els respectius equips d’ambdues emissores van agrair el guardó celebrant que s’hagin reconegut els seus programes, tot subratllant que al país es fa “molt bona ràdio i, sobretot, molt bona ràdio esportiva”. També van posar en valor la “paciència” de les famílies i dels oients, i van reivindicar la importància que totes aquestes transmissions es facin en llengua catalana.

El premi a la innovació es va atorgar a la La ronda perversa de Radiofònics, un pòdcast dirigit per David Balaguer del qual el jurat destaca que “planteja un joc lingüístic a través del qual es van coneixent aspectes de la personalitat dels personatges populars convidats”.

Balaguer va donar les gràcies en nom de tot l’equip, posant en valor que la idea va sorgir fa només “uns mesos”, però que ja permet “aprendre coses noves”. “És una fantasia que teníem i que s’ha fet realitat”, va apuntar.

Enguany, el premi a la inclusió ha estat per a D’on ets tu? de Ràdio 4, per donar veu i presentar d’una manera “distesa i completa” la vida quotidiana, les dificultats, els avantatges i les curiositats de joves catalans d’origen divers.

“Tothom parla de què vol dir ser català i, de fet és la gran pregunta”, va apuntar el periodista Mohamed El Amrani al recollir el guardó. “Hem de fer una reflexió pausada i una crida a tornar al seny, perquè aquest debat deixi de ser un instrument que ens fa ser un país més petit”, va afegir. En aquesta línia, El Amrani va demanar “no deixar-se arrossegar pels discursos d’odi”, i va insistir en la importància dels mitjans “com a reflex” de la societat.

Finalment, el premi al millor programa de ràdio local es va lliurar a El dominical de Ràdio Arenys com a “exemple de perseverança i seguiment de l’actualitat”, ja que és un dels programés més longeus de les emissores municipals, que parteix del primer espai radiofònic que va tenir Ràdio Arenys el 1979.

Els responsables de l’espai van donar les gràcies a tots aquells que han fet possible la seva emissió durant els darrers 30 anys, i van dedicar el guardó als col·laboradors. “La informació és un dret, i la radio local una forma d’exercir-lo, per això és fonamental que els ajuntaments apostin per impulsa-la, igual que fan amb altres serveis”, van subratllar.

Mencions d’honor

En aquesta edició, el jurat ha atorgat tres mencions d’honor: a Carles Pérez Jaumira, per la seva trajectòria com a locutor i guionista en diversos espais de Catalunya Ràdio, i ser cap de programes durant la recuperació en democràcia de Ràdio Associació fa 40 anys; Josep Genescà Baraldés, fundador i director de Ràdio Puig-reig, que des de 1991 impulsa el debat i la divulgació de la radiodifusió a través de la jornada anual Fòrum 10 Comunicació, i Carles Godó Vallbé, responsable del sistema informàtic d’àudio i veu institucional de RAC1.

Pérez va afirmar que se sent “un privilegiat”, tot remarcant la importància de fer ràdio amb “honestedat, rigor i humilitat”. “Si fem això, tenim ràdio per anys i panys”, va ressaltar.

Per la seva part, Genescà va assegurar que es tracta d’un dels fets més importants que els podien haver passat, i va celebrar que la gala hagi aplegat “tots els mestres de la comunicació”.

Pel que fa a Godó, va donar les gràcies a tots aquells que han confiat en ell, i va dedicar el premi a David Marca, de RAC1, mort el passat mes de juny del 2023.

Aragonès destaca la “bona salut” de la ràdio en català

En la clausura de l’acte, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va destacar “la bona salut” de la ràdio en català.

En la seva intervenció, Aragonès va dir que la ràdio és “sinònim de llibertat”, i que els professionals que s’hi dediquen ho han de fer amb “honestedat i transparència”, ja que es tracta d’un mitjà que des del primer moment “ha jugat un paper protagonista en el procés democratitzador del país”.

El president també va valorar positivament que sigui una de les fonts a qui els ciutadans donen més “credibilitat”, un fet que mostra que s’està fent una “bona feina”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram