La 24a edició dels Premis Tiflos de Periodisme han estat concedits a treballs de TVE, RNE, El País i Diario de Navarra. Convocats per l’ONCE, els guardons reconeixen treballs relacionats periodístics amb la integració de les persones amb discapacitat i la supressió de barreres físiques i mentals.
En la categoria de televisió s’ha guardonat el programa De seda y hierro de TVE pels reportatges Al compás, 1.000 días, Entre líneas i Cómplices. El jurat destaca que en el programa “els protagonistes expliquen les seves històries més privades i aconsegueix mantenir l’atenció: desdramatitzen la realitat que expliquen i condueixen a la ciutadania cap a la normalitat d’aquestes persones”.
En la modalitat de ràdio el premi ha estat per al treball Helen Keller: el mundo en sus manos, de Luis Zaragoza, emès al programa Documentos RNE de RNE. El jurat destaca que “està molt ben documentat, que parla de les persones amb sordceguesa amb la imatge de la coneguda nord-americana, amb un ús molt destacat del so, que és molt important a la narració”. A més, considera que el treball “t’introdueix en la realitat d’aquestes persones, et porta a buscar més dades de la protagonista, atrapa l’oient, i tot això amb una qualitat espectacular”.
Pel que fa a la categoria de periodisme digital, s’ha concedit el premi al treball Matar bebés por no considerarlos seres humanos, d’Alejandra Agudo Lazareno i Álvaro García Coronado, publicat al web d’El País, del qual es destaca “el valor de la història en si mateixa, amb un vídeo impactant, amb dades terribles i desconegudes per la majoria, procedents d’un país africà, i amb un tracte impecable de les imatges i els textos, cosa que el fan molt empàtic”.
Finalment, en premsa impresa s’ha guardonat els treballs que mostren la realitat de malalties considerades ‘invisibles’ presentats per Sonsoles Echavarren Roselló, i el treball La luz de Adriana d’Iván Benítez Fornies, en ambdós casos publicats al Diario de Navarra. El jurat destaca que són treballs “molt continuats en el temps, que demostren a més la implicació d’ambdós professionals amb aquesta realitat, i del propi mitjà”.
A més, s’han concedit mencions especials per al reportatge Arte: efectos secundarios en la comunidad, de Beatriz Rodríguez González, emès per TV Canaria (en la modalitat de televisió) i Envejecer en soledad, una lacra que afecta a 60.000 personas en Canarias, de Nayra Bajo de Vera, publicat a periodismo.ull.es, elaborat per l’alumnat de la Universitat de La Laguna (periodisme digital).