Els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio s’han pronunciat críticament sobre l’alta presència als mitjans dels representants institucionals que gestionen la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus.

Posar a disposició l’antena de governants i representants de la ciutadania “no equival a permetre la seva colonització per l’activitat institucional”, assenyalen en sengles comunicats on defensen que la programació informativa “s’ha d’omplir amb continguts elaborats amb criteris informatius”. Els professionals dels mitjans públics entenen que els missatges institucionals “han de ser l’excepció i no la norma”, i que les aparicions dels gestors de la crisi s’han de sotmetre al seu “escrutini i filtre”.

Per altra banda, els consells professionals assenyalen que, davant “el conflicte institucional i les diferències de criteri” dels governs català i espanyol en relació amb la crisi, els periodistes han de ser “especialment curosos a l’hora de fer arribar la informació a una ciutadania que espera poder fer moviments vitals en funció de les resolucions administratives”.

En aquest sentit, recorden que l’Executiu espanyol ha assumit les competències dels governs autonòmics arran de la declaració de l’estat d’alarma. “La nostra informació ha de recollir les valoracions que cada govern fa de l’actuació de l’altre, sense oblidar atenir-se al fet que la darrera paraula en qualsevol actuació se l’ha atorgat el Govern espanyol”, puntualitzen.