L’amenaça d’importants retallades salarials i possibles acomiadaments ha fet que els treballadors de RTVE hagin donat el vistiplau al nou conveni col·lectiu preacordat entre la direcció i els sindicats UGT, USO i SI. Si en la votació de fa un mes es va rebutjar per 29 vots de diferència, en la d’aquest dimecres s’ha donat el vistiplau amb un ampli marge d’avantatge.

En concret, la proposta ha rebut 2.871 vots a favor (571 més que en la consulta d’octubre), 202 en contra, 175 en blanc i 687 nuls (aquests promoguts per CCOO, que s’oposava a una segona votació). En aquesta ocasió, la participació ha estat del 61,6% de la plantilla inclosa al cens, inferior al 76,77% de l’octubre.

El conveni col·lectiu garanteix els llocs de treball durant la seva vigència (2013-2015), però a canvi preveu rebaixes salarials que no superen el 5% del sou i no toquen ni salari base ni antiguitat, segons UGT, tot i que es retallen altres complements. A més, contempla una major flexibilitat de les condicions laborals; l’adaptació del sistema de classificació professional a la legislació actual; l’establiment d’un nou sistema unificat de nivells professionals, i la simplificació del sistema retributiu.

UGT destaca que amb el document preacordat es manté l’actual estructura territorial i es garanteix la no mobilitat geogràfica, així com la producció pròpia de RTVE.

Per la seva part, CCOO s’hi oposava perquè considera que és un conveni de “retallades estructurals” i no conjunturals, i perquè creu que l’ocupació no està garantida i “en qualsevol moment” pot haver-hi un ERO.