Les mobilitzacions de la plantilla contra l’ERO presentat per la CCMA ja han començat, però s’intensificaran els propers dies en el que es preveu sigui una negociació llarga i dura que tindrà una batalla paral·lela en el camp comunicatiu de cara a l’opinió pública. De moment, el comitè d’empresa de TV3 ha reservat 40 dies per a possibles aturades si així ho aprova l’assemblea: del 25 de juny al 4 d’agost, entre les 8 i les 23 h.

El consell de govern, com cada vagada que es convoquen aturades, afirma respectar el dret de vaga, però considera que informar i oferir una programació de qualitat als ciutadans “és la millor manera de defensar el model de servei públic de comunicació” que ha de prestar TV3.

Tot i que no s’ha decidit ni els horaris ni els dies que es podrien executar, la CCMA assegura que unes aturades parcials “d’aquestes característiques” en horari de prime time tindrien conseqüències “extremadament negatives” per a les audiències, amb una pèrdua estimada de gairebé un 60% de quota de pantalla, cosa que afectaria “greument” el resultat de l’any i “posaria en risc” el lideratge de TV3.

Segons la direcció de la Corporació, si es fes vaga durant tot el període convocat (40 dies, de 8 a 23 h), les pèrdues en ingressos podrien superar els 5 milions d’euros. Això “agreujaria les dificultats econòmiques que la CCMA intenta resoldre amb les mesures d’optimització de recursos i de contenció pressupostària”, apunta en un comunicat emès divendres.

Diàleg?

La CCMA assenyala que, malgrat les “dificultats” a les quals s’enfrontaran durant el procés negociador, “el diàleg farà possible trobar els consensos necessaris i arribar a acords” que permetin preservar el màxim nombre de llocs de treball i “de manera essencial” garantir el lideratge, la viabilitat i el futur de la ràdio i la televisió.

Tot i aquest optimisme de la Corporació, el cert és que mentre ha durat la negociació del conveni col·lectiu, aparcada per executar l’ERO, el diàleg entre ambdues parts ha estat complicat, per dir-ho d’alguna manera. Tant és així que els treballadors es van assabentar del trencament de les negociacions  a través dels mitjans, motiu pel qual, divendres passat, els seus representants es van presentar a la reunió prevista de la mesa negociadora del conveni, ja que oficialment no se’ls havia notificat que quedava anul·lada. L’empresa, és clar, no hi va assistir.

Denúncia contra la CCMA per descomptar el 5% del sou

A banda, els comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio han denunciat la Corporació perquè segueix descomptant el 5% del sou als treballadors. Aquesta va ser una mesura voluntària aprovada al maig del 2011 per les respectives assemblees a canvi de garantir els llocs de treball (amb l’anterior normativa laboral l’empresa no ho podia fer unilateralment).

Amb tot, l’acord amb l’anterior direcció finalitzava el 31 de desembre del 2012 (també el període durant el qual no es podien executar acomiadaments), però la Corporació ha seguit descomptant durant el 2013 el 5% sense donar explicacions i, des de la setmana passada, també sense garantir els llocs de treball.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram