El passat diumenge va finalitzar el termini per sol·licitar la baixa incentivada a Unidad Editorial, en el marc del darrer pla de retallades aprovat per empresa i representants de la plantilla a mitjan setembre. Finalment, s’han apuntat 123 treballadors d’una plantilla de 1.464, un nombre que ha superat les expectatives, ja que no es preveia arribar al centenar.

Cal tenir en compte, però, dos factors: que l’empresa només s’ha compromès a no executar més acomiadaments fins al 31 de març del 2014; i que ara les sortides es faran amb indemnitzacions de 35 dies per any treballat sense límit de mensualitats, i amb entre 5.000 i 7.500 euros lineals depenent de l’antiguitat (les mateixes condicions que el darrer ERO). A més, als que es quedin els rebaixaran el sou.

De fet, els comitès han denunciat que, dos dies abans de tancar-se el termini, un representant de la direcció d’El Mundo va recomanar a sis veterans treballadors (caps de secció, redactors en cap i un subdirector) que s’acollissin al pla de baixes incentivades recordant-los que, després del 31 de març, l’empresa podia tornar a acomiadar treballadors i ho faria en pitjors condicions. Els sis s’hi van acollir.

Els representants dels treballadors consideren que es tracta d’una decisió injusta i arbitrària. “Aquesta manera d’actuar, a última hora del divendres per la tarda i desfilant davant un despatx, vulnera l’esperit del preacord pactat entre treballadors i empresa, i soscava l’escassa confiança que ens quedava ja als treballadors i als seus representants en la direcció de la companyia”, asseguren en un comunicat.

A més, adverteixen que la situació creada “dificulta” les relacions laborals a curt i mig termini tant per finalitzar el procés iniciat com de cara a la negociació del futur conveni.