El Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra Social “La Caixa” han posat en marxa la novena edició del programa La premsa a les escoles, que durant un mes arribarà a uns 3.750 alumnes de secundària de 70 centres d’ensenyament catalans.

Com en les dues edicions precedents, a la demarcació de Barcelona participen en el programa 30 centres; a Girona, Lleida i Tarragona, deu en cada demarcació, i a les Terres de l’Ebre i la Catalunya Central cinc per territori. Les sessions les impartiran una vintena de col·legiats de totes les demarcacions del CPC. El pressupost de la iniciativa és de 25.000 euros, aportats per l’entitat financera.

El programa consisteix en impartir xerrades sobre periodisme a càrrec de col·legiats, i més específicament en explicar la funció social dels mitjans, reflexionar sobre les noves formes de comunicació i consum informatiu, i discernir entre la informació veraç i contrastada en temps de fake news i postveritats.

Un dels objectius del CPC és conèixer “la dieta mediàtica” dels més joves, perquè en les edicions anteriors han assenyalat les xarxes socials com a principal canal a través dels quals s’informen. D’aquí que en les xerrades s’expliquin les diferències que hi ha entre canals d’informació i mitjans de comunicació, així com les garanties i beneficis que aporta el periodisme rigorós, contrastat i plural que respecta el codi deontològic.

“Si no som capaços de fer que els joves introdueixin en la seva dieta mediàtica el treball dels periodistes, difícilment garantirem una democràcia sòlida i un futur amb ciutadans crítics i ben informats”, assenyala la degana del Col·legi, Neus Bonet.

Per la seva part, el director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Giró, afirma que “en una època marcada per l’excés d’informació, la multiplicitat de canals i els impactes constants, l’esperit crític és essencial”. Per això, amb La premsa a les escoles es vol impulsar entre els nois i noies “aquesta capacitat de discernir i valorar, oferint-los eines de la mà de periodistes professionals”.

El programa La premsa a les escoles persegueix fomentar la reflexió sobre l’actualitat informativa, promoure el respecte al pluralisme informatiu i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans de comunicació en una societat democràtica i plural.