Raquel Sans i Joan Ignasi Elena [foto: Nico Tomás / ACN].

Esquerra Republicana ha registrat al Parlament una proposició de llei per recuperar la modificació de la Llei de comunicació audiovisual de Catalunya per actualitzar el text de 2005, que va decaure per la convocatòria de les eleccions del 12 de maig de 2024. Així, ERC vol recuperar el text inicial impulsat l’aleshores conselleria de la Presidència, Laura Vilagrà.

La portaveu en matèria de cultura, Raquel Sans, i el president de la comissió parlamentària, Joan Ignasi Elena, han presentat la proposició de llei. Esquerra ha prioritzat registrar la proposta per refer la llei i anar-la modificant a través d’esmenes, i activar així la seva tramitació parlamentària. Així doncs, ha aprofitat el text que el Govern d’Aragonès va aprovar el 2023, la tramitació del qual va ser validada pel Parlament en tombar l’esmena a la totalitat presentada per Vox.

El document registrat pels republicans al Parlament manté el contingut de l’Avantprojecte de llei de 2023. La proposta s’orienta cap a l’aplicació dels eixos establerts en el Llibre blanc de l’audiovisual de Catalunya i adapta el text de 2005 a la legislació europea.

Els eixos estratègics de l’Avantprojecte de 2023 es focalitzen en l’oferta de continguts audiovisuals en català i aranès; la prestació de serveis públics audiovisuals com a vertebradors del territori; el finançament i la sostenibilitat del sector; l’afirmació de Catalunya com a factoria de continguts audiovisuals d’excel·lència i atractius, i la producció d’una informació i uns continguts d’interès local plurals i de qualitat.

Un “punt de partida” per anar “més enllà”

Raquel Sans i Joan Ignasi Elena han insistit que aquests plantejaments es mantenen “com a punt de partida”, ja que ERC intentarà anar “més enllà”. A tall d’exemple, han dit que buscaran incorporar la irrupció de la intel·ligència artificial, d’acord amb les noves normatives europees: “Hem de veure els marges”, ha apuntat Sans en roda de premsa, segons recull l’ACN.

La portaveu republicana en matèria de cultura ha instat els grups a “treballar amb responsabilitat” perquè el text no sigui d’Esquerra, sinó “de país”. En aquesta línia, ha manifestat que seria “positiu” que el PP no se sumés a Vox i permetés la tramitació de la normativa, que buscarà tenir el “màxim” de suports a la cambra.

Raquel Sans també ha recordat que alguns grups van intentar torpedinar l’aprovació de la llei endarrerint-ne la tramitació parlamentària en registrar desenes de peticions de compareixences en comissió. “Demanem voluntat per fer el treball necessari”, ha subratllat la portaveu de cultura.

El Parlament valida continuar amb la tramitació de la nova llei de la comunicació audiovisual
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram