Diferents organitzacions de periodistes, representants de diaris i corresponsals de guerra han creat un comitè de recolzament per al reporter d’El Mundo Javier Espinosa i el fotoperiodista freelance Ricard García Vilanova, segrestats a Síria des del 16 de setembre.

Una de les primeres decisions del comitè ha estat convocar una concentració per al proper 18 de març, a les 12 h, davant les seus del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) a Barcelona i de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) a Madrid.

El comitè està format pel periodista i fotògraf Gervasio Sánchez, portaveu de les famílies d’Espinosa i García; Malén Aznárez, presidenta de Reporters sense Fronteres a Espanya; Marta López, redactora en cap d’internacional d’El Periódico; Ana Alonso, redactora en cap d’internacional d’El Mundo; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, i el vicepresident de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), Aurelio Martín, que actuarà com a coordinador.

L’objectiu principal del nou organisme és mantenir viva la demanda d’alliberament dels professionals de la informació segrestats a Síria, i en especial de Javier Espinosa i Ricard García Vilanova, així com alleugerir les dificultats econòmiques que travessa la família d’aquest últim a conseqüència del captiveri, al no percebre ingressos per la seva condició d’autònom.

Per recaptar fons, doncs, es publicarà un llibre amb fotografies del conflicte de Líbia realitzades García amb textos del periodista de La Vanguardia Fèlix Flores, en el qual col·laboren de manera desinteressada diversos professionals.

Durant la presentació del comitè, aquest dimarts a la seu de la FAPE, a Madrid, es va celebrar l’alliberament de Marc Marginedas, el qual porta una “onada d’esperança” per a la resolució dels casos d’Espinosa i García Vilanova, en paraules del sotsdirector d’El Mundo, Iñaki Gil.