L’International Press Institute ha posat en marxa un projecte per identificar les eines que permetin prevenir o limitar els efectes de l’assetjament a professionals de la informació a través de les xarxes, especialment envers les dones periodistes, amb l’objectiu de reduir el nombre de casos i millorar la seguretat.

Per desenvolupar el projecte, batejat com a On the line, al llarg de l’any l’IPI realitzarà diverses entrevistes en profunditat a mitjans i periodistes de sis estats europeus: Espanya, Finlàndia, Regne Unit, Polònia, Alemanya i Països Baixos.

Espanya és el primer territori que visita l’IPI, on té com a col·laboradora la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació. Entre d’altres mantindrà trobades amb mitjans com Cadena SER, Catalunya Ràdio, La Vanguardia, eldiario.es, Público o El Español, i recollirà el testimoni de periodistes com Pepa Bueno, Mònica Terribas, Ana Pastor o Lara Sicar, entre d’altres, segons explica la PDLI.

En les visites als diferents estats, l’IPI organitzarà sessions de focus group amb dones periodistes i professionals independents per recopilar dades addicionals sobre els mecanismes adoptats o la manca d’aquests.

Entre altres qüestions, l’entitat analitzarà quines mesures es poden prendre per dissuadir els possibles assetjadors de participar en els fòrums de comentaris dels mitjans digitals o quins passos s’han de fer per fer front a l’abús en xarxes socials.

Amb les millores proposades, l’International Press Institute crearà una plataforma de recursos on compartirà les solucions més eficaces perquè puguin ser adoptades per mitjans i professionals de la informació.