La xarxa internacional Associated Whistle-Blowing Press (AWP) ha posat en marxa Fíltrala, un portal dedicat a la filtració de documents en la línia de Wikileaks, però centrat en l’Estat espanyol. Amb aquesta plataforma, es vol combatre infraccions, corrupció i violacions dels drets humans a través del periodisme d’investigació i d’eines per a la transparència.

Part del grup impulsor d’AWP –entre els quals hi ha hackers, periodistes i activistes socials– havia treballat per a l’equip de Julian Assange a Wikileaks. Ara ha decidit posar en marxa aquest mecanisme ciutadà a Espanya per lluitar contra la corrupció i aconseguir una regeneració social, mitjançant la restauració del rol actiu dels mitjans i la ciutadania com a fiscalitzadors del poder.

Com a col·laboradors, Fíltrala compta amb eldiario.es, La Marea, Diagonal i Mongolia, a més de la comissió anticorrupció de la xarxa ciutadana Partido X, de la qual n’és membre Hervé Falciani.

L’AWP està establerta a Bèlgica perquè és l’Estat de la Unió Europea que ofereix més garanties legals relacionades amb la llibertat de premsa, la protecció de fonts i de l’activitat periodística. De fet, tal com remarca l’organització sense ànim de lucre, la legislació belga prohibeix revelar les seves fonts en cas que les coneguessin.

Pont entre informació i acció organitzada

Per garantir la seguretat del procés, que remarca que és segur i simple, l’AWP afirma que utilitza una conjunció de les tecnologies més avançades que evita que ningú, fins i tot de l’organització, pugui saber l’origen de la informació filtrada.

Quan arribi la documentació a Fíltrala, aquesta serà investigada, analitzada i verificada per la xarxa de col·laboradors per a la seva posterior publicació. Un cop publicada la informació, aquesta s’amplificarà al màxim tant a nivell mediàtic com civil i legal, ja que l’objectiu és crear un pont entre la informació i l’acció organitzada. En aquest sentit, un equip d’advocats i organitzacions civils estudiarà possibles accions legals en cas que fossin necessàries.

Fíltrala només acceptarà materials restringits o censurats de rellevància política, científica, ètica, filosòfica, diplomàtica o històrica, de manera que no es consideraran rumors, opinions, relats de primera mà o material disponible públicament.