En el marc de la celebració dels 30 anys de TV3 i Catalunya Ràdio, la Corporació ha publicat una edició impresa del Llibre d’estil de la CCMA, completat al juliol del 2011, i que ja estava disponible a internet. El treball estableix el marc editorial i lingüístic dels mitjans de la CCMA, així com les normes periodístiques, ètiques i professionals.

Malgrat ser una eina pensada per resoldre conflictes deontològics, periodístics, estilístics o lingüístics que afecten els continguts en l’exercici diari dels periodistes de TV3 i Catalunya Ràdio, també té vocació de servir al conjunt de la professió i la ciutadania.

“És la compilació del pòsit acumulat per centenars de treballadors que durant tres dècades han dibuixat una forma d’entendre el periodisme, una manera de modelar els continguts audiovisuals, un estil de mirar la realitat amb els nostres ulls i explicar-la amb la nostra veu”, va destacar el president de la CCMA, Brauli Duart, durant la presentació del volum, aquest dimecres a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

El Llibre d’estil de la CCMA, coeditat amb l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat, és fruit de més de dos anys de feina i ha estat coordinat pels periodistes Lluís Caelles, de TV3, i Elisa Omedes, de Catalunya Ràdio. Durant la presentació, Caelles va definir el document com “l’ADN” dels mitjans de la Corporació, i va explicar que “parla dels grans ‘nusos’ i dels eterns conflictes” que afronta qualsevol mitjà de comunicació massiu: independència, veracitat, pluralisme, imparcialitat, intimitat, protecció de la infància, etc. “Més que regular taxativament, mira d’esbossar el marc de principis i usos en què ens hem de moure”, va afegir.

Per la seva part, el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí, va assenyalar que el Llibre d’estil de la CCMA és una edició “molt acurada i funcional en la seva doble funció de guia editorial i manual d’ús”, i va destacar que posa en evidència “el treball decisiu que han fet els mitjans de la Corporació durant els 30 anys de funcionament en el tema de la normalització de la llengua”.

En l’acte de presentació també van participar el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i el director general de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions, Jaume Domingo.