L’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) ha endegat Educomunicació, una iniciativa que pretén millorar l’educació mediàtica dels més joves del País Valencià davant la manca d’alfabetització digital. Es tracta d’una sèrie de tallers per dur a terme als centres educatius, fora dels horaris lectius, els quals busquen familiaritzar els joves amb els continguts i les tècniques dels mitjans, a més de fomentar l’esperit crític.

Aquest projecte multidisciplinari consta de quatre tallers: Premsa-Escola, ideat per crear una revista escolar; CreaTele, una introducció al món de la televisió i el cinema; Ràdio Jove, la creació d’una emissora per part dels alumnes, i Fem un Còmic, per aprendre a crear i realitzar còmics.

Els tallers busquen treballar i millorar la capacitat lectoescriptora, l’expressió oral, la capacitat de síntesi, l’esperit crític, saber llegir i desxifrar el contingut de les noves tecnologies, tot plegat en un ambient “divertit i cooperatiu” que fomenti el treball en equip.

Inicialment, Educomunicació s’adreça als últims cicles de Primària, l’ESO i el Batxillerat, i el poden sol·licitar tant la direcció dels centres com les associacions de pares i mares. Amb tot, els tallers també es poden realitzar en associacions juvenils, centres culturals i entitats ciutadanes.

El projecte serà aplicat per Forcuin, empresa amb una dilatada experiència en activitats extraescolars als centres educatius, i compta amb el suport d’Edicions Camacuc. La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de periodistes, pedagogs, dibuixants de còmic, locutros de ràdio i educadors.