Les meses del Congrés i el Senat en sessió conjunta han aprovat per unanimitat posar en marxa el concurs públic per escollir un nou consell d’administració de RTVE. L’acord ha arribat quan encara no ha finalitzat el procés per nomenar un consell temporal que deixa fora les candidatures presentades pel PP.

Així doncs, s’han superat les discrepàncies en el nomenament dels membres del comitè d’experts encarregat de validar els requisits de les candidatures, les quals van desembocar en un Reial decret llei per escollir una cúpula provisional per la via urgent.

Ara la designació del comitè torna a la proposta inicial i comptarà amb la participació dels vuit grups que integren la comissió mixta de control de RTVE, i cap d’ells podrà tenir majoria ni en solitari ni sumant amb un altre (a diferència del que PP i Ciutadans pretenien).

Un cop publicada la resolució, les candidatures al consell d’administració de RTVE tindran sis dies per presentar-se. Posteriorment s’obrirà un termini de deu dies perquè es designi el comitè d’experts que les haurà d’avaluar. En total el procés per escollir la nova cúpula de la corporació pública pot durar tres mesos.

Dilluns pot haver-hi nou consell provisional

Aquest dimarts s’han votat al Congrés les quatre candidatures pendents de triar provinents del Senat, que no han aconseguit els vots de dos terços de la cambra. La propera setmana es farà una segona ronda on n’hi haurà prou amb una majoria absoluta i el suport de quatre grups, tal o com va succeir amb els sis consellers escollits pel Congrés.

La llista de candidatures al Senat presentada per PSOE, Podem i PNB està formada per Fernando López Agudín, membre del consell editorial d’El Mundo; Juan Tortosa, cofundador de Canal Sur; Isabel Cerrada, actual directora de relacions laborals a RTVE, i Josep-Lluís Micó, catedràtic a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Si el Congrés aprova la seva elecció, es procedirà a votar el president del consell d’administració, que seria Tomás Fernando Flores, actual director de Radio 3.