Un estudi elaborat per la Universitat d’Oxford revela que Espanya forma part, al costat de 70 països més, de la deshonrosa llista de nacions en les quals durant el 2019 es van dur a terme campanyes de manipulació informativa orquestrades des de governs, partits polítics o organitzacions i institucions polítiques.

La recerca de la prestigiosa universitat anglesa revela que països com Argentina, Iran o Aràbia Saudita van emprar tècniques de manipulació mitjançant bots, cíborgs o persones plenament conscients del que feien, i ha alertat que aquesta llista ha sumat en l’edició d’aquest any 22 nous països que no formaven part del selecte club.

En el cas espanyol el document afirma que es van emprar les plataformes Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp per dur a terme la manipulació, i afegeix que en la seva majoria aquestes campanyes buscaven la desinformació ciutadana mitjançant bots i humans. A Espanya van ser els partits polítics i les institucions els que van realitzar la manipulació, i el seu principal objectiu va ser desestabilitzar l’enemic i rival polític.

En termes globals l’informe afirma que la manipulació a través de les xarxes socials ha augmentat des de 2015 en un 150%, sent Facebook la plataforma d’aquest tipus més exposada a les manipulacions.

Finalment, la Universitat d’Oxford considera que el país en el qual més desinformació es produeix és la Xina. En la nació més poblada del món, arran de les manifestacions que estan tenint lloc a Hong Kong, s’han elaborat fortes campanyes de desinformació a YouTube, Facebook i Twitter.