La Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa que realitza anualment Reporters sense Fronteres situa Espanya en el lloc 32, una reculada de tres posicions respecte l’any passat. L’organització indica que uns mitjans “cada cop més opinatius” i la “precarització creixent” en la professió han fet retrocedir l’Estat espanyol en el rànquing mundial, malgrat “la millora de la seguretat dels periodistes i els avenços legislatius”.

Enguany, RSF ha implementat una nova metodologia. Així, per determinar la classificació final, a banda del balanç d’agressions es contemplen els següents cinc indicadors: context polític (on Espanya ocupa el lloc 38 en el rànquing), marc legal (25), context econòmic (31), context social (39) i seguretat (35).

Precarització de la professió i polarització mediàtica

“No és un any en què el context polític hagi afectat seriosament la llibertat de premsa a Espanya (malgrat la manca de transparència mostrada pels governs central i autonòmics amb la informació pública sobre la pandèmia, i malgrat el clima d’animadversió a la premsa generat essencialment per la ultradreta); allò que penalitza la posició espanyola és el context econòmic dels mitjans”, assenyala RSF.

“Tant pel que fa a l’excessiva concentració del mercat, com a les greus dificultats per crear un mitjà, les nul·les ajudes per impulsar el sorgiment de noves publicacions i la greu precarització dels professionals”, afegeix al respecte.

Sobre la “greu precarització” de la professió, que es va començar a instal·lar amb la crisi de 2008, Reporters Sense Fronteres insisteix en què “impacta seriosament” a la llibertat de premsa. “Els professionals de la informació que no exerceixen en condicions dignes de treballs són molt més vulnerable a les pressions i l’autocensura”, assevera.

L’anàlisi de RSF també destaca el “gran clima de polarització mediàtica que afecta uns mitjans de comunicació cada vegada més propers a mitjans d’opinió”. En aquest sentit, afirma que “Espanya és un clar exemple de la tendència a les fractures socials que denuncia a nivell global RSF a la seva classificació, atiades per mitjans excessivament ‘foxnewsitzats’ i oblidadissos amb la seva missió d’informar lluny de posicionaments polítics”.

En matèria de seguretat, l’organització ressalta la “significativa millora” del clima de seguretat dels professionals a l’Estat. Ho atribueix a “la desactivació del conflicte a Catalunya, que havia col·locat Espanya en posicions capdavanteres en agressions a periodistes a la UE, entre 2017 i finals de 2019, i la pràctica absència d’atacs a la premsa en el marc de manifestacions antivacunes o contra les mesures sanitàries”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram